-
Abazglar Hangi Dil Grubuna Aittir?
Her ne kadar modern Çerkesçe'de su ismine karşılık pş olmamakla birlikte daha önce vardı. Bu aynı zamanda görülebilir çünkü kum (silt) artık Çerkesçe'de Pşakho Kabardey dilinde Pşakhua olarak adlandırılıyor.
MAKALELER
-
Marco Polo Üzerine Notlar
Libellus de notitia orbis adlı eserden öğrendiğimize göre, «Zychia» daki «Matrega» nın, John (1349-1376) olarak adlandırılan Latin başpsikoposu iyi bir Çerkes aileye mensuptur.
-
Çerkes Hafif Silahlar (13. -16. Yüzyıl)
Uzun bir süre, Çerkesler uzak mesafeden savaşmanın ana aracı olarak yay-ok kullandılar. Han Girey'e göre ''bu silah Çerkesya'daki en eski silahtır"
-
Çerkeslerin Askeri Tahkimatı
Şimdi Adiyuh adını taşıyan kule, bir zamanlar Kuban ve Zelenchuk boyunca yer alan bütün bir sinyal izleme kulesi sistemini oluşturanlardan biriydi. Mimari olarak benzer kuleler dizisi, şimdi acınacak halde kalıntıları ile temsil edilmektedir.
-
Eski Çerkeslerde Devlet Düzeni
Kuzey Kafkasya’nın batısında (Batı Çerkesya denen yerde) yaşayan Adıgeler, bir devlet örgütü tarafından çözülebilecek iş ve sorunları kendi meclisleri eliyle çözüyorlardı. XVIII. yüzyıl sonlarına doğru ulusal gelenek ve kurallar dışında, Adıgelerin yaşamında devlet temelli sorunlar daha fazla ele alınmaya ve çözülmeye başlandı. 1803 yılında, Adıgeler Peçetnıko Zefes diye tarihe geçen büyük bir toplantı (zeućeşxo; зэIукIэшхо) yaptılar. Batı Çerkesya’nın tümü, Adıgeleri kaygılandıran sorunların ulusal toplantılarda görüşülmesi ve çözülmesi konusunda uzlaştı ve karar aldı.
-
Çerkes Memlûkler
Bece Mıhamod’un söylediğine göre, Borekoko sultan olduğunda, Kafkasya’daki akrabalarını Mısır’a getirdi. Ayrıca ordusunu güçlendirmek için çok sayıda genci Kafkasya’dan getirtti. Kitaba göre, Borekoko 13 bin kişilik büyük bir Adıge süvari ordusu kurdu.
-
Moğol Ordularına Karşı Çarpışmış Kahramanlarımız
Anlatıldığına göre, yenilmez savaşçılar olan Asran, Şeğeşuy Neceşu, Cedıguj Uşaşo, kalın giysilerini giydiler, üzerilerine zırhlarını geçirdiler, at sırtında Moğol ordusuna daldılar, iki yandan önlerine çıkanı doğrayarak Moğol ordusunu bir baştan öbür başa yardılar.
-
Eski Çerkes Bahçeleri
Moskova Arkeoloji Cemiyeti başkanı Kontes Praskovya Uvarova, 1886'da Kafkasya gezisi sırasında bu üzücü gösterinin her yerde bulunduğunu acı bir şekilde kaydetti: "Pek çok yerde, bakımsız,harap olmuş, bir çok meyve ağacının bulunduğu Çerkes bahçelerini görüyoruz. Şimdi yabanileşmiş."
-
Vubıh ve Cigetlerin Sadz Olarak Adlandırılması
Julius Messaros, Die Nacht Sprach adlı eserinde, Vubıhların Cıhları tüm Çerkesya olarak adlandırdığı, ve Cıhıbza (джыхыбза) Çerkes dili anlamına geldiğini belirtiyor.