Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rus Prenslerinden Mihael’in, Şapsığlardan Kaçışı ve Bozguna Uğraması
27 Şubat 2017 Pazartesi Saat 09:49
 
Aşağıdaki istihbarat az bir zaman önce Çerkesya’dan temin edilmiştir: Grand Dük Michael, geniş çaplı bir askeri teftiş yapmak ve Şapsığ  Bölgesi boyunca Ruslar tarafından inşa edilmiş kaleler zincirini ziyaret etmek maksadıyla, Ramazan’ın 28’inde Anapa’ya varmıştır.  
 
 
Grand Dük Michael, yol üzerinde önce, emir subayını esir alan ve 180 ağır zırhlı Rus süvarisini öldüren,  250 Çerkes süvarinin taarruzuna maruz kalmıştır. Daha sonra, Haplkalch ve Shebzkalch arasındaki bir düzlükte, Grand Dük’ün kuvvetleri, tamamen Rusların üzerine sevk olunan ve çok sayıda Rus askerini öldüren 3.000 Çerkes’in hücumuna uğramıştır.
 
Grand Dük, geride kalan kuvvetleri ile, büyük bir bozgun içerisinde, Kuban Nehri üzerindeki Rus Kampı’na doğru kaçmıştır. Bu askeri çatışmaları yöneten Rus generalleri ise, Şamili esir eden Jokimoff  ve Babootch idi.
 
 
 
Kaynak: The Times 2 Mayıs 1863 sayfa: 12 ( Açıklama:Başlık çevirene aittir). 
 
 
Çeviren: Dr.Karden Murat
 
Cherkessia.net, 27 Şubat 2017
 
***
 
The following intelligence has just been received from Circassia:— The Grand Duke Michael arrived at Anapa on the 28th (Ramazan) in order to make a grand military promenade, and visit the chain of forts erected by the Russians between Anapa and the Kouban, through the Shapsukh country. On his road he was first attacked by a body of 250 Circassian horsemen, who took prisoner an aide-de-camp of the Grand Duke and killed 180 Russian dragoons. Afterwards, in a plain between the forts Haplkalch and Shebzkalch, his force was assaulted by a body of 3,000 Circassians, who completely routed the Russians, killing a great number. The Grand Duke, with the remains of his force, fled in disorder to the Russian camp on the Kouban river. The Russian Generals commanding in this engagement were Jokimoff, the same to whom Schamyl surrendered, and Babootch.
 

Bu haber toplam 4411 defa okundu.


Kip Ahmet

Hakikaten dedelerimiz orada can ve kanlarıyla mücadele gücü olan ve savaşan bir ülke mi yaratmışlar idi? Eski gravürler, belgeler, tarih yazıları, sayılar, coğrafya ortada, herşey apaçık. İşgaller, sürgünler, soykırımlar geçirse de bu millet tek bir milletti. Şapsığı, Kabardey'den ayırmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Biz tek bir Adığe, Çerkes milletiyiz. Tarih sayfalarını gezerek, bizim için bulan, emek verip çeviren Karden Murat'a, teşekkür ederim.

16 Mart 2017 Perşembe Saat 10:06
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net