Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ürdün Çerkesleri Rusya’nın Soykırımı Kabul Etmesini İstiyor
23 Haziran 2015 Salı Saat 03:55
Resmi olmayan rakamlara göre Ürdün’de yaklaşık 200,000 Çerkes yaşıyor.

 

18 Haziran 2015 -Middle East Monitor

Ürdün Çerkes Konseyi geçtiğimiz Çarşamba günü Çerkesleri dünya çapında harekete geçirmeyi amaçlayan bir girişim gerçekleştirerek Rusya’nın Kuzey Kafkasya’da 1763 ve 1864 yılları arasında meydana gelen savaşta çoğunu öldürüp ve anavatanlarından sürdüğü Çerkeslerin soykırımını tanımalarını talep etti.

Konsey üyeleri Ürdün’ün başkenti Amman’da Anadolu Ajansına şunları aktardı: ‘’Ürdün Çerkesleri 1878’de Kafkasya’dan sürülmelerinden beri burada tam vatandaşlık haklarından faydalanıyor ama bu sürgün ve sokyırım Çerkesleri Rusya’dan resmî bir özür talep etmeye itti.’’

Ürdünlü Çerkes siyasi hareketinin başındaki Ishaq Mola, Çerkes aktivistlerinin dünya çapında 43 ülkede yaşayan Çerkeslerle irtibatlandıklarını, onlarla fikir alışverişi yapıldığını ve olumlu geri dönüş alındığını belirtti.

 

Bir emekli ordu generali ve Krallığın eski Amman elçisi olan Mola, bu girişimin Rusya’dan, Çarlık ve Sovyet döneminde Çerkeslerin yaşadığı tüm acıların karşılığı olarak sokyırımın tanınmasını ve resmî bir özür amaçladığını belirtti.

Mola, bu girşimin Rusya’ya düşman olan Batılı devletler tarafından desteklendiği iddialarını reddederek şunları söyledi: ‘’Bu tür iddialar mevcut durumumuzu zayıflatma amacı güdüyor. Geçmişteki tecrübelerimizden ders çıkardık, birlik olmamız meşrû haklarımıza ulaşmak açısından tek yoldur.’’

Resmi olmayan rakamlara göre Ürdün’de yaklaşık 200,000 Çerkes yaşıyor.

Genellikle Amman ve başkentin 30 kilometre doğusundaki Zarqa’da yaşayan Çerkesler, Ürdün’e 1878’deki Çarlık Rusya’sı tarafından sürülmelerini müteakip geldiler.

 

Çeviri: Yedic Sinan Yavuz

Cherkessia.net, 22 Haziran 2015

 

* * * *

 

Jordanian Circassians want Russia to Recognise Genocide

 

18 June 2015, Thursday

Members of the Jordanian Circassian Tribal Council yesterday revealed an initiative to mobilise Circassians across the world to demand Russia to recognise what they call a genocide against their ancestors, most of whom were killed or expelled from their homeland in the North Caucasus during the war in the Caucasus between 1763 and 1864.

Council members told the Anadolu Agency in the Jordanian capital, Amman: "Circassians in Jordan enjoy full citizenship rights since their displacement from the Caucasus in 1878, but the displacement and genocide they suffered prompted them to demand a formal apology from Russia."

Head of the Jordanian Circassian political movement, Ishaq Mola, pointed out that Circassian activists have contacted Circassians in 43 countries around the world to consult them about the idea and they received positive feedback.

Mola, a retired army general and the kingdom's former ambassador to Oman, said the initiative aims to obtain full recognition and a formal apology from Russia for all the pain and suffering Circassians endured during the Tsarist and Soviet eras.

Mola denied claims that the initiative is supported by Western countries that are hostile to Russia, saying: "Such claims aim to weaken our position. We have learnt from our past experiences, our unity is the only path to achieve our legitimate demands."

Nearly 200,000 Circassians live in Jordan, according to unofficial figures.

Circassians who mainly live in Amman and Zarqa, 30 kilometres east of the capital, came to Jordan in 1878 following their displacement by Tsarist Russia.

 


Bu haber toplam 3564 defa okundu.


EMİN (AWTLE)

Bravo Ürdünlü Çerkeslere!

24 Haziran 2015 Çarşamba Saat 00:40
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net