Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadirov'un Ziyaretleri İnguşetya'daki Durumu Daha da Kötüleştirdi!
28 Ekim 2018 Pazar Saat 12:47
Çeçenya başkanının ve yakınlarının hatalarını eleştiren İnguş aktivist ve İnsan hakları savunucusu Magomed Mutsolgov, onların İnguşetya'da neden oldukları gerilim kan dökülmesine yol açabilir” diyor.

Kavkaz Uzel, 26 Ekim 2018

Çeçenya başkanının ve yakınlarının hatalarını eleştiren İnguş aktivist ve İnsan hakları savunucusu  Magomed Mutsolgov, onların İnguşetya'da neden oldukları gerilim kan dökülmesine yol açabilir” diyor. 

İnguşetya başkanı Yunus Bek Yevkurov ve Çeçenistan başkanı Ramzan Kadirov

Svetlana Gannuşkina ve Ruslan Martagov ise, Kadirov,un eleştiriden memnun olmadığı için ağır bir oyun oynadığını söylüyor.

 

"Kavkaz Uzel" in yazdığı gibi, 16 Ekim'de Çeçenistan başkanı, cumhuriyetin İçişleri Bakanlığı eski başkanı olan İnguşetya'nın protesto liderlerinden biri Kadırov'a mitingde değinilen bir dizi açıklama için "soru" sözü verdi.

 

Kadirov, Karabulak'ta Pogorov'la çelişkileri tartışmak için geldi. İlgili yerel sakinler ise Pogorov'un masalını dinlemeye geldiler ve güvenlik güçleri caddeyi açmaya teşebbüs ettiğinde silah sesi geldi. Daha sonra Pogorov Kadirov ile uzlaşma sağladığını duyurdu. Çeçen liderleri, Kadırov'un daha önce Şeriat mahkemesine çağırdığı Yaşlı Ahmed Barakhoev ile yaptığı görüşmeden sonra evinden ayrıldılar.

 

24 Ekim'de, Çeçen parlamentosu başkanı Magomed Daudov, Kadırov'un talimatıyla İnguş köyü Yeni Redant'a geldi ve Magas'daki bir mitingde yaptığı açıklama nedeniyle yaşlı Ahmed Barakhoev'i şeriat mahkemesine çağırdı.

 

Bir hafta önce Barakhoev Çeçenya başkanının, Pogorov aleyhindeki tehditlerine yanıt verdi. Yaşlı çeçen şeriat mahkemesini reddetmedi, ancak Kadırov'un ayağına gitmeyi reddetti. İrina Starodubrovskaya ve Ekaterina Sokiryanskaya, Çeçenya başkanının, bu kışkırtıcı eylemlerinin İnguş ve Çeçenler arasında etnik çatışma çıkarabileceğini söylediler. Kavkaz Uzel'in soru sorduğu oryantalistler, şeriat mahkemesine yapılan bir çağrının Rusya'da anlamsız olduğunu söylediler.

 

Ahmed Barakhoev Kadırov ve Daudov'dan daha yaşlı, bu yüzden memurlar değil, yaşlılar Çeçenya'dan gelmeli, Meşr (Машр) insan hakları örgütünün başkanı Magomed Mutsolgov buna ikna oldu.

 

Çeçen yaşlılar Barakhoev'e gelmeli, güvenlik görevlileri değil. Mutsolgov, Kavkaz Uzel muhabirine "iki ya da üç kişi, kararlaştırılmış tüm sorulacak sorularla gelip, sonra bir mahkemede karar veriyor" dedi.

 

İnsan hakları savunucusu Mutsolgov; Kadırov'un, İnguşetya'ya yaptığı tüm ziyaretlerin sadece Çeçenya başkanına yapılan sert eleştiriler ve bu eleştirilerle ilgili konular olduğunu söyledi. "Ancak bu ziyaretler İnguşetya'daki gündemi değiştirmiyor ve sınırlar üzerinde anlaşmaya uymuyor. Bunun, İnguşetya sınırları içindeki anlaşmazlığa karşı protesto düzeyini azaltma, dikkati sorunlardan uzaklaştırmaya yönelik bir girişim olduğunu düşünmüyorum, bu Kadirov'un kişisel eylemi" dedi.

 

İnguşetya'da bu tür incelemeye dayalı ziyaretleri sevmeyen çok sayıda genç var.

 

Mutsolgov, aynı zamanda Kadirov ve Çeçen yetkililerin yakınlarının ziyaretinin İnguşetya'daki gerginliğin artmasına katkıda bulunduğunu da belirtti.

 

Bu günlük geziler olumsuz bir olgudur, Tanrı bir şeylerin olmasını yasaklar. İnguşetya'da bu gibi ziyaretlerin yapılmasını istemeyen pek çok genç var. Her zaman yanında binden fazla insan ve korunmak için Çeçenistan'dan silahlı muhafızlar var bu güvenli değil.

 

Magomed Mutsolgov; ''Burada oyunun ağırlaşması hakkında konuşmuyoruz, durumu dengelemek için ne yapacağımızı konuşuyoruz. İnguşetya ve Çeçenya'nın başkanları, provokasyonlardan kaçınmak için sorumluluk almalı ve bu seyahatler ile ilgili bir şeyler yapmalıdır ”diyor.

 

Bugün, Ahmed Pogorov'un evinde yapılan toplantılardan sonra Kadırov, İnguş halkının toplandığı caddeye çıkmadı ve gelişini agresif bir adım olarak gördü. Onun için, güvenlik nedenleriyle avluya zırhlı bir araba sürdüler. Kalabalıktan birinin gelip sert bir şekilde cevap verebileceğinden korktular.

 

Sivil Yardım Komitesi Başkanı Svetlana Gannushkina ise; Ramzan Kadırov'un İnguşetya ziyareti, İnguşya'da Ahmed Barakhoev'in şeriat mahkemesine itiraz etmesi, İnguşetya'yı yönetenlerde ve Kremlin'de irritasyona yol açması gerektiğini söylüyor.

 

İnsan hakları aktivisti Kavkaz Uzel'e "Ramzan Kadırov'un son eylemleri sadece Kremlin'de ve Yevkurov yönetiminde değil, aynı zamanda herkeste ve her yerde tahrişe neden oluyor. Kadırov’un İnguşların iç işlerine müdahalesini hiç kimse sevmiyor. Fakat o Kafkasya'da bir lider gibi hissediyor kendini ve istediği her şeyi yapıyor" diyor.

 

Kadirov, Barakhoev'i bir şeriat mahkemesine transfer etmek için meslektaşını İnguşetya'ya gönderdi, çünkü bir ihtiyarın önünde küçük düşürülmek istemediğini söyledi. O biriyle uzlaştığını göstermek istemiyor, sadece Kafkasya'ya hakim olma arzusunu gösteriyor.

 

Kadırov kendisini Kafkasya'da ana oyuncu olarak görüyor; herkes ona gitmeli. Bu nedenle, Çeçen parlamentosunun sözcüsü Magomed Daudov'u İnguşetya'ya gönderdi. O, herkese ve etrafındaki her şeye boyun eğdirmek istiyor, İnguşetya'daki göstericileri umursamıyor, eleştiri gibi şeyleri umursamıyor. O sadece herkesin her şey için özür dilemesini istiyor ”diyor Gannushkina.

 

Gannushkina'ya göre, Kadırov eylemleri ile Kuzey Kafkasya'yı domine etme arzusu gösteriyor. "Bütün insan hakları aktivistlerini Çeçenya'dan çıkarmaya karar verdi. Çeçenya'nın Rusya'nın bir parçası olmadığını ve o toplumun bir parçası olmadığını düşünüyor. Biriyle uzlaştığını göstermek istemiyor, sadece Kafkasya'ya hükmetme arzusunu gösteriyor" dedi.

 

Çeçen siyaset bilimcisi Ruslan Martagov, ''İnguşetya'ya gittiğinde ve yaşlı Mukhaz Nalyeev'den özür dilediğinde Ramzan Kadirov ilk adımı atmıştı. Kendisi önce Mukhaz Nalyeev'e gitmiş, sonra da yardımcılarına sordurduğu tüm sorular sonrasında kararı kendi vermiştir. Ve seyahatleri devam ediyor, çünkü Kadirov'un yaralı bir gururu var, O kendisini Kafkasya'nın Kadiri (lideri) olarak görüyor'' diyor.

 

Daudov ve Kadirov'un İnguşetya'ya yeni ziyaretleri, pişman olanlara katılmayanları zorlamak için Çeçenya başkanının politikasının bir devamı.

 

20 Ekim'de, Çeçenya'ya gelen İnguş eylemci Daut Yandiev'in, Magas'taki mitingde gösterdikleri performanstan ötürü Kadirov ve Çeçenlerden özür dilediği bir video sosyal ağlarda yayınlandı. Bu eleştirilerden özür dileyenler, halk tövbesi uygulamalarını sürdürdü, Çeçenya sakinleri tarafından dikkate alındı.

 

Politikacılar ve milletvekilleri de özür ve baskı talepleri ile karşı karşıya kaldılar. Kasım 2017'de Ramzan Kadırov, Komünist Parti lideri Gennady Zuganov ile Lenin'in cesedinin gömülmesine ilişkin bir tartışmaya girdiği için kendisinden özür dilemeye çağırdı. Rusya Federasyonu Komünist Partisi lideri Kadırov'dan özür dilemeyi reddetti. Bir yıl önce, sistematik olmayan muhalefet hakkındaki sözleri nedeniyle Çeçenya başkanını eleştiren Krasnoyarsk milletvekili Konstantin Sençenko tanınmış biri ile, Ramzan Kadirov'dan özür dilemeyi teklif ettiği konuşmasından sonra görüşünü değiştirdiğini kabul etti.

 

Siyaset bilimci Martagov, "O özür dilemek istiyor. Bu gezilerde, özür dilemeye devam edeceğini göstererek, bir şeriat mahkemesi için mi, yoksa bağımsız bir ziyaret mi olduğu konusunda özür dilemesi gerektiğini açıkça gösteriyor. Nihai amacı, hiç kimsenin onun hakkında keskin bir şekilde konuşma cüreti göstermemesidir. Durumun kötüleşmesi Kadirov'un amacı değil" diyor.

 

Yüksek mevkideki Çeçenlerin İnguşetya'ya yaptığı ziyaretler cumhurbaşkanının yönetiminde tahribata yol açıyor, ancak Kremlin'de değil, diye düşünüyor Martagov.

 

Martagov "Yunus-Bek Yevkurov, Kadırov'un bu eylemleri ile açıkça itibar kaybetti ve aşındı, ancak Kremlin öyle değil. 

 

Moskova bu kavgalara karışmıyor. Kadirov'un İnguşetya'ya gidip gitmediği, federal merkezin yapması gereken işlere karışmış olmasını umursamıyor" diyerek bitiriyor sözlerini.

 

Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/327186/?fbclid=IwAR1JxOd5nYasIJBA-zOfWfd77zv0rvxMy7VYJW0ZUp9itFXPeD3xKUSGFEc

 

Çeviri: Tlepşuko Ömer Çakırer

Cherkessia.net, 28 Ekim 2018


Bu haber toplam 3987 defa okundu.


Şinasi Erciyes

Bu çakal Rus uşağı yaşadığı sürece Çeçenistan huzura kavuşmaz

28 Ekim 2018 Pazar Saat 17:20
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net