Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çerkesler, 2020 Rusya Genel Nüfus Sayımında Kendi Ulusal İsimlerini İlan Etmeye Yöneldiler!
16 Aralık 2019 Pazartesi Saat 19:24
Moskova'nın, Kuzey Kafkasya'yı kontrol etmesini sağlaması amacıyla uzun süredir bölünmüş olan Çerkes ulusunun pek çok üyesi, yaklaşmakta olan 2020 nüfus sayımında ortak etnik isimlerini ilan etmeye karar verdiler. Orada tek bir Çerkes Cumhuriyeti'nin kurulması için talepler yenilendi.


Paul Goble,10 Aralık 2019

Moskova'nın, Kuzey Kafkasya'yı kontrol etmesini sağlaması amacıyla uzun süredir bölünmüş olan Çerkes ulusunun pek çok üyesi, yaklaşmakta olan 2020 nüfus sayımında ortak etnik isimlerini ilan etmeye karar verdiler. Orada tek bir Çerkes Cumhuriyeti'nin kurulması için talepler yenilendi.

Bu plan ilk olarak 2010 nüfus sayımından önce ortaya çıktı, ancak son aylarda yeniden önem kazandı. 

(bakınız : https://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/11/campaign-for-circassian-subgroups-to.htmlhttps://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/03/new-circassian-organization-to-defend.htmlhttps://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/03/call-for-circassian-subgroups-to.htmlhttps://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/02/circassians-long-divided-by-moscow.htmlhttps://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/02/moscow-imposed-divisions-of-circassians.html. )

 

Çerkesler hem Rusya Federasyonu içinde hem de mevcut sınırların ötesinde bu fikri geliştirmek için sosyal medyaya yöneliyorlar.

 

Çerkesler olan Adıgeyliler, Çerkesler, Kabardeyler ve Şapsığlar'ın, kendilerinin gelecek yıl Çerkes olduğunu ilan edeceklerini beyan eden yazılara bakılırsa, fikir yükselişte.

 

Buna iyi bir örnek, Krasnodarlı 38 yaşındaki bir Çerkes olan Rustam Guelykue'nin, Çerkeslerin 2010'da son Rusya genel nüfus sayımından önce oluşturulan bazı argümanları ve 2010 yılındaki son Rusya genel nüfus sayımından önce yapılan argümanları teyit eden çevrimiçi yayınlarından alınmıştır. (https://ok.ru/profile/531723269027/statuses/150743584592803)

 

Guelykue, "2010 sayımının öncesinde, Adıgey, Karaçay-Çerkesya, Kabardey-Balkar ve Krasnodar ile Stavropol'dan bir grup Çerkes genç, Çerkesleri, tek bir etnik isimli Çerkes (Adıge) halkı olarak yeniden tanımlama girişimi başlattı." dedi.

 

Guelykue, "Tek halk-Tek İsim-Tek Gelecek" adlı bir makalede, konumlarının gerekçelerini ortaya koydu. Şimdi argümanlarını özetliyorlar ve Çerkesleri Ekim 2020 Rusya genel nüfus sayımı sırasında onların tavsiyelerine uymaya teşvik etmek için kopyalayıp dağıtıyorlar.

 

Girişim, Adıgeyliler, Kabardeyler ve Çerkesler olarak yaklaşan genel sayıma bugün üç cumhuriyeti oluşturanların bölünmüşlüğünü gözlemleyerek tekrar başladı. Sayısal olarak küçük bir grup olan Adıge-Şapsığlar buna dördüncü grup olarak yakın zamanda eklendi.

 

Sonuç olarak, "bugün Rusya Federasyonu'nda resmi olarak dört Adıge halkı yaşıyor, aslında onlar tek ulus, tek dil ve geçmişleri var, birlikte bir geleceğe arzu duyan bir halk. Bu parçalanmışlık, bir ailede babanın kendini Çerkes olarak, annenin Adıgeyli ve çocuğun Şapsığ olarak belirtmesi gibi bir saçmalığa yol açtı, halbuki onların hepsi Çerkes.

 

2010 yılı girişiminin yazarı, bu bölünmelerin "ulusumuzu zayıflattığını ve kalkınmasına zarar verdiğini" söylüyor. Bu bölünmeleri sona erdirmek önemlidir ve başlangıç ​noktası nüfus sayımında Çerkes adının ortak etnoloji olarak ilan edilmesidir. (Bazıları Çerkes ve alt gruplardan birinde aynı anda sayılmak isterse, bu elbette sadece alt grupta sayılmaktan daha iyidir.)

 

Çerkesler, başkalarının Çerkes halkı olarak adlandırdığı halktır ve Çerkeslerin bundan gurur duyması gerekir. "Aralarında Kafkasya'daki komşularımızın çoğunun olduğu dünyanın birçok halkı iki isme sahip: Biri kendilerine kendi dillerinde verdiği isim, diğeri ise tüm dünya tarafından bilinen isimleri." dedi.

 

"Erkek kardeşlerim! Kız kardeşlerim!" talep devam ediyor. Tarihin lokomotifi hızla ilerliyor. Eğer geride kalmak istemiyorsak, dünya halkları arasında daha fazla değerli bir yer elde etmek istiyorsak, kendimizin yıllarca ve onlarca yıl boyunca hareketsiz kalmasına izin veremeyiz. Daha önce hareket etmeliydik; bugün harekete geçmeliyiz!"

 

"Tarihi adaleti yeniden kuralım, geçmişin hatalarını düzeltelim ve aramızdaki bölünmeleri yenip geçelim" diyerek halkımızın tek tarihsel ismine dönelim. Bütün Çerkesler yaşadıkları yer nerede olursa olsun, gelecek nüfus sayımında bunu yapabilirler. Anayasa bize bu hakkı veriyor; tarih, bunun üzerinden hareket etmemiz gerektiği anlamına geliyor."

 

Kaynak: https://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/12/circassian-drive-to-declare-common.html?

 

Çeviri: Tlepşuko Ömer Çakırer

Cherkessia.net, 16 Aralık 2019


Bu haber toplam 3556 defa okundu.


Bekaldı Hikmet Baykaldi

İnşallah.Darısı bizim başımıza Kafkaslılıktan kurtulmaya...

16 Aralık 2019 Pazartesi Saat 23:02
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net