Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
14 MART ÇERKES DİLİ GÜNÜ KUTLU OLSUN!- ГЪЭТХАПЭМ И 14-М АДЫГАБЗЭМ И МАФЭКIЭ ТЫШЪУФЭГУШIО!
13 Mart 2022 Pazar Saat 20:35
İlk Çerkes alfabesi ve kitabı 14 Mart 1853'de Gürcistan'ın Tiflis kentinde basıldı. 2000 yılından itibaren, Çerkes yazın ve alfabe günü olarak Çerkesya’da ve diaspora ülkelerinde kutlanmaya başlandı.

İlk Çerkes alfabesi ve kitabı 14 Mart 1853'de Gürcistan'ın Tiflis kentinde basıldı. 2000 yılından itibaren, Çerkes yazın ve alfabe günü olarak Çerkesya’da ve diaspora ülkelerinde kutlanmaya başlandı.

Çerkes halkı, 14 Mart Çerkes Dili Günü'nü yaşadığı her ülkede geçmiş yıllara nazaran daha fazla sahipleniyor. Çerkes dernekleri, aktivistler, sivil insiyatifler bu konuda programlar düzenliyor, farkındalık çalışmaları yapıyor.

 

Anavatan Cumhuriyetlerinde ve diaspora ülkelerinde Çerkesceye yönelik etkinlikler,  eşzamanlı diktant oturumları yapılıyor. Türkiye'de üniversitelerde açılmış olan Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümlerinde etkinlikler düzenliyor. (Bu sene pandemi dolayısıyla çevrimiçi etkinlikler yapılabiliyor) Çerkes diasporasında da son yıllarda dile daha çok önem verildiği, toplumda bu konuda daha fazla bilinç uyandığı aşikar. Ancak daha katedilmesi gereken çok yol var.,

 

Bugün 14 Mart Çerkes Dili Günü. Bu anlamlı günde sadece etkinlikler düzenlenip bu günü kutlamak da yeterli değil. Aynı zamanda bu simgesel günlerde Çerkesce için kampanyalar düzenlemek, onun duyulurluğunu görülürlüğünü artırmak için daha fazla çaba göstermeliyiz. Bu bağlamda, hem Çerkesya’da hem de Çerkes diasporasında dil konusunda ki meşru haklarımızı daha fazla kullanabilmek için çalışmalı, ısrarcı olmalıyız.

 

Çerkesce kayboluyor diye şikayet etmek çözüm değil. Çerkes halkının tüm bireylerinin, dilimizi yeniden üretmede insiyatifler alması bugün daha da önem kazanıyor.

 

Anadil dediğimiz kavram, sadece bir iletişim aracı olmanın çok ötesinde. Çerkes dili, kültür-kimlik yönüyle ayrılmaz bir bütündür. Dilimiz varsa ve yaşıyorsa, o zaman ona bağlı ayrı bir kültür- kimlik var ve yaşıyor demektir.

 

Dileğimiz; Çerkes halkının Çerkesya ve diasporada sınırlanmış bazı özgürlüklerin yanı sıra, pratik adımlarla da kimliğinin en temel göstergesi olan Çerkesceyi  yeniden canlandırıp işlevsel hale getirmesidir, 

 

ГЪЭТХАПЭМ И 14-М АДЫГАБЗЭМ И МАФЭКIЭ ТЫШЪУФЭГУШIО !

 

Cherkessia.net и зэзгъэзафэ гуп

 

14 MART ÇERKES DİLİ GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

 

Cherkessia.net Yayın Kurulu.

 

Cherkessia.net, 13 Mart 2022


Bu haber toplam 481 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net