Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Huşt Semih Akgün
ÇERKESYA:UMUT YÜKSELT!
22 Aralık 2014 Pazartesi Saat 09:59

Birileri sana barbarlığı, kendilerine uygarlığı yakıştırdılar.


Sense tam bin yıldır barbarlık ile başbaşaydın!


Barbarlık içinde değildi ama, hemen karşındaydı.


Barışçıl çiftçi yaşantını kuran atalarından beri, barbarlar seni hiç yalnız bırakmadılar.


Ataların çeşitli hayvanları ve bitkileri ehlileştirdikten beri, daha kolay kaynaklara erişebilme olanağı buldun.


Yaşam tarzınla, toplumsal yapını zenginleştirdin.


Ataların olan Neolotik devrimcilerin izinden, yakın zamanlara kadar geldin.


Muhtemeldir ki, en az 8-10 bin yıldır, Çerkesya diye adlandırılmış toprakların insan yaşamına açıldığından - Buzçağından beri, buradaydın.


Sen hiçbir halkın ülkesine göz dikmedin.


Hiçbir halkın toprağını işgal etmedin.


Ancak senin ak yüzlü çocukların ve güzel ülkende hep birilerinin gözü oldu.



Senin adın Güneş uygarlığına eşitti, senin adın Özgür insanlığa!Adalet sendin, estetik sendin, saflık sen.


Çok gelişmiş bir uygarlığın imzasını atamadın bu çağda fakat, daha önceleri çok uygarlık açtın, kapadın.


Senin Adın, Adem’den beri antik duyarlığın ve tarihsel kimliğin en temiz vurgusu idi.


Unutma! Senin seçimin, hem kendin, hem adalettir.


Unutma! Kendini seçtin diye, başkasını ezmedin.


Unutma! Uygarlık; insanlık ve özgürlük ile vardır.


Kölelik ve zulüm ile yükselen uygarlığa, köle nasıl ad veremezse, zalimin adı da vicdanlarda reddolur.


Uyutma kendini! Adalet duygusunu incitmediğin sürece, kendindesindir zaten.


Uyutma kendini! Zaman her daim aleyhe çalışır, insanlığı ve uygarlığı içten içe kemirir.


Uyutma kendini! Çalışan demir, ışıldar!


Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılma. Karşında çok büyük bir güç olabilir. Fakat onu da yenecek bir başka güç vardır.


Gücün, gücünü kıracak gücü bekleyebilirsin, ama sabır, yatmak değildir.


Zamanı akıllı ve tasarruflu kullanmanın çok yolu vardır.


Senin zamanın gelene kadar hazırlık yapmak ve çok çalışmak zorundasın.


Savaşın sadece meydanlarda yapılmadığını, masalarda, dersliklerde, salonlarda, atölyelerde, fabrikalarda, ofislerde, derneklerde, tapınaklarda da verildiğini bilmek gerek.


Savaşın, önce yürekte, akılda, kendinle, yakınında verildiğini bilmelisin.


Savaşın, şiddet ve gaddarlık ile icra olunduğunu düşünenler yanılırlar, savaş, zeka, cesaret, yöntem ve teknoloji ile verilir.


Savaş; senin için bir halka (örneğin Rus halkına) veya bir ülkeye (örneğin Rusya’ya) düşmanlık değildi. Ve hiç bir zaman olmadı. Olmayacak da.


Onun mahfı ve yok oluşu için savaş vermedin ama, Rus Emperyalizmi ve devlet aygıtı, senin halkın, ülken ve binlerce yılda ürettiğin tüm maddi-manevi değerleri yakıp, yıkıp, yok etmek için uğraştı.


Çocuk, yaşlı, erkek, kadın demeden bütün bir halkı yok etmek için Soykırım uyguladı.
Yüzbinlerce insanı vahşice katletti.


Ülkeyi etnik temizlikten geçirdikten sonra, bakiyelerini sürgüne tabi tuttu. Böylece emperyal, kendine boyun eğmiş ve belki de işbirliği yapmış olanları da cezalandırdı.


Sürgüne giderken yollarda, vardıktan sonra açlık, hastalık ve türlü sebeplerle yine halktan yüzbinlercesi yaşamını yitirdi.


Binlerce yılda verilmiş emeklerle oluşmuş, bağ-bahçe, ev-tarla, canlı-cansız, bütün güzellikler ateşe verildi.


Geniş, verimli ve güzel bir coğrafya yağma edildi. Yerleşim yerleri ve tarihi talan edildi.


Dolmen ve kurgan kültürü gibi insanlığa beşik olmuş iki önemli uygarlık, zalim iş makinelerinin kepçelerince kırılıp, çıktığı topraklara gömüldü.


Bir halkın mahfı ile birlikte, dili, kültürü, tüm güzel değerleri de mahfedildi.
Yaşam damarları kesildi.


Büyük bir ülke, büyük bir dil ve büyük bir halktı, söz konusu olan.


Her şeye rağmen kalanlar ve geri dönenler oldu, topraklarına ve değerlerine sahip çıkanlar.


Çerkes ulusu (Adığe Tlepkh) hala yaşıyor, Çerkesya (Adığe Xek), Çerkesçe (Adığebze), Çerkes Sistematik değerleri ( Adığe Xabze).


Bütün bu olanlar senin içinde ki adalet duygusunu incitti.


Umutlarını kimi zaman köreltti.


İnsanlığa dair umutlarını azalttı.


Ama artık başını kaldır!


Umudunu yükselt!


Yeni, dinamik ve canlı nesiller yetiştirmek zorundasın.


Seni geleceğe bağlayacak olan geçmişteki başarısızlıklar değil, derslerdir.


Seni yaşama bağlayacak olan intikam hisleri değil, kendi ulusal değerlerine bağlılık olmalıdır.


Seni tutkuyla yöresel olana bağlayan evrensel değerl ve insanlığın olacaktır.


Senin, çağdaş, modern, insancıl, başka halklara saygı duyan yurtsever değerlerin, ehil, mantıklı, sağduyulu ve barışçıl bir milliyetçilik anlayışıdır.


Biliyoruz ki, Çerkesya artık bir hayal değildir.


Çerkes ulusu güçlü bir ulus olma iradesini şimdi, geçmişten daha çok ortaya koymaktadır.


Biliyoruz ki Çerkesya’da, Çerkesler dışında, binlerce, yüzlerce ve hatta onlarca yıldır yaşamakta olan farklı halklar vardır.


Karaçay- Balkar, Abaza (Abazin), Rum  (Vırum/ Greko-Çerkes), Yermel (Armeno-Çerkes), Yahudi gibi bir dizi halk, Çerkesya’nın tarihine de damga vurdu.


Bazı halklar da coğrafyaya henüz yeni gelmişlerdir. Her ne sebepten gelirlerse gelsinler onlar da bize bundan böyle artık kardeştir. Bunların başında Rus ve Ukraynalı Kozaklar bulunmaktadır. Geçmişte yaşanmış ve Rus Çarizminin despotik tavır ve diktesiyle oluşmuş düşmanlıklara artık son vermeli ve önümüze bakmalıyız.


Yine Çerkes coğrafyasına zorunluluktan sığınmış Noğay, Tatar, Ahıskalı (Türk), son dönemde büyük bir yığın halinde kıyı boyuna yerleşen Karabağ Ermenileri, Kürtler ve adını saymadığımız bütün halklar, gelecekte kurulacak demokratik bir ülke olacak Çerkesya içinde belki de sonsuza kadar beraber yaşayacağımız ve dostlukları ile gücümüze güç katacağımız halklar olacaktır.


Çağdaş Çerkesya Yurtseverliği, sadece Çerkes/ Adığeler  (Kabardey-Adığey-Çerkes-Şapsığ bölgeleri)’in birliğini değil, tarihsel olsun olmasın tüm ülke halklarının barış içinde birliğini hedef almaktadır.


Çerkesya Yurtseverleri, Rus halkının değil, her tür emperyalizmin düşmanıdır. Her tür dayatmacılığın, zulmün ve esaretin düşmanıdır.


Hukuk, adalet ve evrensel değerler, Çerkesya’nın geleceğini aydınlatacak ve bölge halklarına en güzeli, en iyiyi, en doğruyu gösterecektir.


Hay marje! Çerkesya'yı yaşama, dünyaya ve insanlık ailesine bağlamak için daha sıkı, daha çok çalışmaya...


Bu yazı toplam 5141 defa okundu.





Bu yazıya yorum eklenmemiştir.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net