Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adıgey'de Bulunan Blaşepsıne Köyü...
31 Ekim 2013 Perşembe Saat 22:41

Doğduğum ve yetiştiğim Blaşepsıne köyünün görülesi yerlerinden birisi de yüksek tepeden doğan, yoldan geçenlere tatlı suyunu sunan pınardır. Köy sakinlerinin buna çok kıymet verip devamlı ziyaret etmelerinin bir başka köküde var. Bu ilgileri sadece tabiatın güzelliği ile sınırlı değil. Bu pınarın köy tarihi ve köyün ismi ile yakın bir ilişkisi var.  Köyün adı iki kelimenin Блащэ (лэнчъэ = akçaağaç türlerinden bir ağaç) ile псынэ =  pınar (kaynak suyu gözesi) bileşiminden oluşuyor.

Köyün kuruluşunun 130. yılı olmadan 2000 yılında köyümüzün evladı olan ressam heykeltraş Ğurıj Oleg ve onun komşu kutır Kazenne-Kujorske'den dostu olan Anatolıy Ştankor pınar'ın düzenlemesi için yoğun çalıştılar. Etrafını tufla çevirerek köyün 1868 yılında kurulduğunuda üzerine yazdılar, çevresini de kalın gomba ile çevirdiler. Köy sakinleri burada dinlenmekten zevk alıyorlar, konuklarada bu pınar gözesini göstermeden onun leziz suyundan içirmeden salmıyorlar.

Köyüm güzel bir yerde, Şehurac nehri ile cumhuriyet karayolu arasında. Yamacın üzerinden bakıldığında adeta avuç içerisindeymiş gibi güzel gözüküyor. İki katlı köy idare binası, üç katlı ortaokul, bu yıl büyük tamirattan geçirilmiş olan kreş, cami, ticarethaneler, parkın görünüşü hoşa gidiyor.

Köyümüzde yeni inşaatlar evler yapıldığınıda belirtmek gerekir. Her bahçede çağdaş normlara uygun yeni evler binalar yapılıyor. Sokaklarda gaz ve su tesissatları çekilmiş durumda. Bu son 25 yıl içerisinde Blaşepsıne güney ve kuzeyden oldukça genişledi, yeni mahalleler oluştu.

Köyümüzde 857 hanede 3512 kişi yaşıyor. Köyümüz en çok bu günlerde, sonbahar mevsiminde güzel. Yamaçtan köye bakıldığında yaprakları sonbaharla çeşitli renklere bürünmüş ağaçlar arasından gözüken evler, Şehurac nehri kıyısında otlatılan koyun ve inek sürüleri, onların biraz uzağında kösteklenmiş aygırlar, akçaağacın altındaki pınar gözesinin etrafında dinlenenler, uzaktan birbirleri ile el kol işaretleri ile konuşan koyun-inek çobanları insanın gözünü dolduruyor.

Elleri ile toprağı işleyerek yaşamaya alışmış olan köylülerim bu sene güzel kazanımlar edindiler. Yazın kurak geçmesine rağmen ortalama olarak buğdayda hektar başına 38 kental, arpada ise 40 kental ürün kaldırdılar. Geçen yıla kıyasla çifçiler, çiftlikler toplamda 1200 ton daha fazla tahıl rekoltesi elde ettiler. Bu konuda en öne çıkan çiftlik firmalarının sahipleri, çiftçiler; Boleko Muhacır, Tikey Muhammed, Hamırze Murat, Hımış Ruslan, Berzec Murat, Voyetl' Nalbıy, Biçerdöverci Jeldaş Askerbıy, Tl'ımafe Ruslan ve Rüstem, Kune Nalbıy, Kule Nurbıy, Hımış Kaplan, Kezer Azemat vd.

Köylülerimizin geleceğimiz olan gençlerin eğitimlerine de çok önem verdiklerini belirtmekte fayda var. Bu konuda müdürlüğünü Şore Mariyet'in yaptığı okul önde geliyor.  Pek çok kişi 1997 yılında köyümüz okulunun Rusya genelinde en iyi ortaokul seçildiğini bilmiyor olmalı. Bu başarıda öncelikli olarak Blaşepsıne ortaokulunun 20 yıl müdürlüğünü yapmış olan Yindrıs Kazbek'in çalışmalarının etkisi var. O aramızdan ayrılmış, vefat etmiş olmasına rağmen hala köylülerimizce yaptığı iyiliklerle anılıyor. Koşhable çocuk sanat okulunun bir şubesinin köyümüzde açılışının üzerinden yirmibeş yıl geçti. Bundan dolayı öğretmenlerimiz Akordion, bayan,  çerkes pşınesi gibi müzik aletlerinin kullanılması çerkes dansları öğretmek konusunda güzel olanaklara sahipler. Krasnodarda Kültür Enstitüsünü bitirmiş olan usta balet Hımış Hasanbıy'in yöneticiliğini yaptığı 'Psıne Dax' isimli grupta öğrenci çocuklar milli danslarımızı yapıyorlar. Köy Kültür Sarayı Müdüresi Votreş Sim'de çeşitli kültürel etkinlikler düzenliyor.

Köy ortaokulu gençleri etnik ayrımcılık yapmadan tüm ülkeyi seven vatandaşlar olarak yetiştirme konusuna özen gösteriyor. Orta okulun bahçesinde yer alan Sovyetler Birliği Kahramanı Koş A.'nın büstünün önünde yurtsever etkinlikler düzenliyorlar. Bu kahramanın ebediyen insanların yüreklerinde yaşaması için köyün sokaklarından birisine onun adı verilmiştir.  İkinci dünya savaşı esnasında ülkenin savunmasında kahramanlık göstererek vefat etmiş hemşerimiz anısana ortaokulda 20 yıl önce açılmış bir müze bulunuyor.

Köy gençlerinin enternasyonalist ve yurtseverce yetişitirilmesine ikinci dünya savaşı esnasında ölenler anısına köy merkezinde dikilmiş anıtın önünde yapılan etkinliklerinde faydası geliyor. Her yıl 9 mayısta üzerinde savaşda vefat etmiş 229 kişinin isminin yer aldığı anıtın önünde tören düzenleniyor, askere gidecek olanlar buradan uğurlanıyor. Savaşta vefat edenlerin akrabaları bu anıtın önüne çiçekler bırakıyor.

Blaşepsınenin 145 kuruluş yıldönümünde köyün idari yöneticiliğini yapanlar ve kolhoz thamateliği yapanların adını anmayı da gerekli görüyorum;  Köy Sovyeti tahmateleri; Kuşha Hacar, Şevcen Muhacır,  Kune Muhammed ve Nurbıy,  Voreko Ayes, Afevune Zun, Boleko Hamid, Çemeş Muharbıy, Hatko Nalbıy,  Şevcen Muhammed,  Murate Suliko,  Voreko Askerbıy,  Dıbağo Kim,  Şhalaho Murat, Şığuşe Muhammed; Kolhoz'un thmateleri ise; Vertan Matıhu, Baykıule Hacıbeçır, Şerces Şıhanceriy,  Boleko Nurbıy, Huaj Nalbıy, Voreko Sıhatbıy, Dıbağo Aslançeriy, Boleko Murat, Çemeş Muradin'di.

Gençler geçmişi iyi bilmedikleri takdirde günümüzü değerlendirmek konusunda zorlukla karşılaşacaklarını iyi bilmeliler.

Gazeteci ZİHOHU Zavurbıy; Blaşepsıne

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi


Bu haber toplam 1993 defa okundu.


hapi cevdet yıldız

Blaşepsıne'ye gittim, o pınardan su içtim, ırmakta da yüzdüm. Yanımda Prof. Mekule Cebrail, bacanağı Aydamir ve köyden kişiler vardı. Aydamir iki katlı bir ev yaptırıyordu. Cennet gibi bir yer. Uçsuz buçsuz uzanan bir ova. Yemyeşil bir manzara.
Hilmi, bu güzel yazıyı Türkçeye kazandırarak, o günleri yeniden yaşattığın için teşekkürler.

10 Kasım 2013 Pazar Saat 22:27
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net