Suriye’de durum kritik bir hal aldı. Çatışmanın barışcıl çözümü için hiçbir umut kalmadığı anlaşılıyor. Durum kanlı zirveye ulaştı. İnsanlar ölüyor, yerleşim yerleri yıkılıyor ve insanlar mülteci haline geliyorlar.
Suriye’de, Kafkasya’dan Rus-Çerkes (1763-1864) savaşının bir sonucu olarak oluşan büyük bir Çerkes diasporası yaşamakta. Rusya kanunlarına göre Suriye Çerkesleri soydaş sayılmaktadırlar.
Suriyede ki Çerkesler, (Adıgeler) Sovyetler Birliği ve sonrasında Rusya Federasyonuna tarihsel anavatanlarına Kafkasya ya dönmek amacıyla defalarca başvuru yapmışlardı. Ancak bu başvurular önceden olduğu gibi şimdide görmezden geliniyor.
Rusya Suriye de ki soydaşlardan savaş şartlarında toplamanın mümkün olmadığı birçok belgeye sahip olmalarını istiyor. Büyük çoğunluğunun bilet almayı bırakın, Rusya vizesi almaya paraları yok.
Şimdiye kadar Rusya ya dönebilmiş bin kişiye yakın insanın kaderinin de vizeleri bittiği zaman ne olacağı belli değil.
Bunun ötesinde Rusya şu anda Çerkeslere kotanın bittiği gerekçesiyle vize vermeyi durdurdu. Sorunun, ekstern insani bir operasyonla soydaşların savaş bölgesinden çıkarılması noktasına ulaştığı bu zamanda hangi kotadan bahsediliyor?
Çerkesler Suriye’deki iç savaşın kurbanları oluyorlar. İnsanlar ölüyor ve bunların içinde yaşlılar, kadınlar ve çocuklarda var.
Bu günlerde kanlı dram Golan tepelerinde bulunan Suriye’nin diğer bölgelerinden oraya toplanan Çerkes mültecilerinde yaşadığı Bir-Acam ve Bariga Çerkes köylerine sıçradı. Rusya sınırlarının gerçekte soydaşlara kapatılması onların sonları demek.
Bizler, Suriyede ki Çerkeslerin trajik durumuna Dünya kamuoyunun dikkatini çekmeleri ve bu ülkedeki Çerkes toplumunun kurtarılması için ellerinden gelen her şeyi yapmaları için Çerkes halkının evlatlarına sesleniyoruz.
Dünyanın 50 ülkesinde diaspora da yaşayan milyonlarca Çerkes ile Rusya arasındaki ilişkiler ve Rusya Federasyonu vatandaşları olan Çerkesler ile federal merkez arasındaki ilişkiler, Rusya Federasyonu hükümetinin görevini yaparak soydaşlarımızın yardımına gitmesine bağlıdır. Sonuçta da Kuzey Kafkasya da gelecekteki durum buna bağlı olacaktır.
Biz, her seviyedeki Rusya devleti yürütme ve yasama organlarından Suriye’deki soydaşlarımızın kurtarılması için hızla insani bir operasyon yaparak, isteyen bütün soydaşlarımızın Suriye’den tahliye edilmelerini talep ediyoruz.
Mırzekan Abubekir: Toplumsal Örgüt ‘’Adıge Khekuj-Çerkesya’’ Başkanı
That’s Ali: Çerkesya Yurtseverleri Kurucu Meclis Başkanı
Çeş Ruslan: Toplumsal Hareket ‘’Çerkes Birliği’’ Koordinatörü
Şıkho Zamir: KBC Toplumsal Hareket ‘’Khase’’ Başkan Yardımcısı
Teş’u Yevgeniy: Haber Ajansı ‘’Adıge Khekum Yi Mak’’ (Çerkesya’nın Sesi)
Çiç Yunus: Haber Portalı ‘’Adıge Kheku’’
Yamisha Jonty: ‘’Nasıp’’ Vakfı Başkanı
Gedıvace Zaur: Münih Çerkes Enstitüsü Başkanı
Tlıvnaye Marziyat: Toplumsal Örgüt '’Dünya İnsanları-Adıgeler’’ Grubu