Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇERKES SOYKIRIMI’NI TANIMASI İÇİN FİNLANDİYA’YA BAŞVURUDA BULUNULDU-A REQUISITION IS SENT TO FINLAND FOR RECOGNIZING THE CIRCASSIAN GENOCIDE
09 Aralık 2015 Çarşamba Saat 14:55
 
ÇERKES SOYKIRIMI’NI TANIMASI İÇİN FİNLANDİYA’YA BAŞVURUDA BULUNULDU
 
Dünyanın birçok ülkesinden Çerkes aktivistler, Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı’nı tanıması için Finlandiya’ya, Finlandiya’nın Rusya’dan bağımsızlığını ilan edişinin yıldönümü olan 06 Aralık 2015 tarihinde başvuruda bulundular. Başvuru Finlandiya Başkanı Sauli Väinämö Niinistö, Finlandiya Parlamentosu Başkanı Maria Lohela, ve Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä’ya gönderildi. 
 
Söz konusu başvuruya ait metinler Fince,İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak aşağıda bulunmaktadır.  
 
 
A REQUISITION IS SENT TO FINLAND FOR RECOGNIZING THE CIRCASSIAN GENOCIDE
 
Circassian activists accross the world sent a requisition to Finland, on 06.12.2015,at anniversary of Declaration of  Independence  from Russia ,for recognizing the Circassian Genocide perpetrated by the Russian Empire. Application was submitted to Sauli Väinämö Niinistö, Maria Lohela, and Juha Sipilä who are President of Finland, President of the Parliament of Finland and Prime Minister of Finland respectively.
 
Texts can be found in below as Finnish,English,Turkish and Arabic Languages.
 
 
06.12.2015
 
 
Hänen ylhäisyytensä Suomen tasavallan presidentti Sauli Väinämö Niinistö
 
Hänen ylhäisyytensä Suomen tasavallan eduskunnan puhemies Maria Lohela
 
Hänen ylhäisyytensä Suomen tasavallan pääministeri Juha Sipilä
 
 
Asia: Pyyntö Venäjän tsaarivallan teettämän Tšerkessian kansanmurhan tunnustamisesta
 
Tšerkessit (adygeialaiset) alistettiin kansanmurhan kohteiksi 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin Venäjän keisarikunta tuhosi valtaosan tšerkesseistä valloittaakseen maamme, tšerkessien (adygeialaisten) kodin. Selviytyjät pakotettiin lähtemään kotimaastaan häätämällä ja karkottamalla, ja kuten Venäjän keisarikunta oli suunnitellut, satojatuhansia ihmisiä kuoli karkotusprosessin aikana. Venäläisten kenraalien ja viranomaisten motto kuului, että Venäjän keisarikunta tarvitsi ” tšerkesseille kuuluvat maat, ei itse tšerkessejä”. 
 
Karkottaminen jatkui myös vuoden 1864 jälkeen eri tekosyin ja eri valeasuissa. Kaikenlaista painostusta pantiin toimeen, jotta jollain keinolla maahan jäänyt tšerkessijoukko saataisiin myös lähtemään kotimaastaan. Arkistoissa on asiaan liittyviä dokumentteja, ja lisäksi on julkaistu henkilökohtaisesti kirjoitettuja silminnäkijäkertomuksia.
 
Nykyään vain kymmenesosa Tšerkessian (Adygeian) väestöstä eli suunnilleen 700 000 ihmistä asuu hajallaan maassa, joka voidaan hahmottaa pieneksi osaksi historiallista Tšerkessiaa. Vaikka Tšerkessian kansa kuuluu yhteen kansakuntaan, neuvostohallitus ja sitä seurannut Venäjän liittotasavallan hallitus ovat tuominneet tšerkessit asumaan erossa toisistaan erillisillä poliittisilla ja hallinnollisilla alueilla, joilla on erilaiset nimet, ikään kuin ne kuuluisivat eri kansallisuuksiin.
 
Tšerkessian kansanmurhan ja karkotuksen vuoksi 90 % Tšerkessian nykyisestä väestöstä on pakotettu asumaan kotimaansa ulkopuolella yli viidessäkymmenessä maassa ympäri maailmaa. “Alkuperäisväestön oikeus olla yhteydessä omaan maahansa” on maanpaossa elävien tšerkessien perusihmisoikeutena rajoittunut lähes olemattomuuteen. Venäjän liittotasavalta kieltäytyy päästämästä maanpaossa elävät tšerkessit palaamaan kotimaahansa, vaikka asia on humanitäärisistä syistä kiireellinen. Venäjän liittotasavalta ei ole ottanut huomioon edes niiden Syyriassa asuvien tšerkessien pyyntöä saada palata kotimaahansa kuolemanvaaran vuoksi, jotka ovat jääneet kahden puolen välillä käytävän sisällissodan väliin ja jotka kärsivät edelleen konfliktin aiheuttamista kivuista. 
 
Lisäksi sellaisia aktivisteja, jotka ovat ilmaisseet ajatuksensa “Tšerkessian ongelmasta” täysin demokraattisin, laillisin ja rauhallisin keinoin on pidätetty, häiritty ja painostettu avoimin ja salaisin uhin. Tilanne jatkuu edelleen erilaisissa muodoissa.
 
Venäjän liittotasavaltaan kuuluvat Kabardi-Balkaria ja Adygeia antoivat parlamenteissaan 7. helmikuuta 1992 numerolla (№977–XII-B) sekä 29. huhtikuuta 1996 numerolla 64-1 päätökset, joilla molemmat tunnustivat ja tuomitsivat Tšerkessian kansanmurhan, joka tapahtui 101 vuotta kestäneen Venäjän-Tšerkessian sodan aikana. Valtiot myös pyysivät Venäjän liittotasavaltaa tunnustamaan Tšerkessian kansanmurhan.
 
Georgia oli Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltioista ensimmäinen, joka tunnusti Tšerkessian kansanmurhan parlamenttinsa päätöksellä 20. toukokuuta 2011 Tšerkessian kansan pyynnöstä.
 
Georgian parlamentin saavuttaman päätöksen mukaan Venäjän keisarikunta myös syyllistyi tšerkessejä vastaan tehtyyn etniseen puhdistukseen sodan aikana, joka käytiin vuosien 1763–1864 välillä. Tšerkessit korvattiin valtiopolitiikan keinoin toisella etnisellä ryhmällä (venäläisellä väestöllä) tšerkessien (adygeialaisten) kotimaassa. Itsenäisten tarkkailijoiden mukaan keisarikunta tuhosi valtavan osan Tšerkessian väestöstä aloittamalla siviilien rankaisuun suunnatut sotilastoimet. Nälänhätä aiheutettiin tarkoituksellisesti, ja tarttuvia tauteja levitettiin siviiliväestön keskuuteen.
 
Haagin sopimuksen numero IV, päivätty 18. lokakuuta 1907 ja yleissopimuksen kansanmurhana pidettävän rikoksen ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi, päivätty 1948 mukaisesti Georgian parlamentti julisti, että tšerkessejä vastaan tehdyt toimet olivat kansanmurha.
 
Tšerkessian (Adygeian) kansalaisoikeuspuolustajat ja -aktivistit kautta maailman pyysivät Ukrainan hallitusta tunnustamaan Tšerkessian kansanmurhan 21.6.2014. Ukrainan hallitus vastasi pyyntöön siten, että hänen ylhäisyytensä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko määräsi Ukrainan ulkoministeriön selvittämään asian. Lyhyessä 7.7.2014 päivätyssä vastauksessaan ministeriön edustajat kertoivat hra Poroshenkon ohjeet ja ilmoittivat, että kansanedustaja Oleg Lyashko jätti Ukrainan korkeimmalle neuvostolle lakialoitteen No. 4203 “Tšerkessian kansanmurhan käsittelemiseksi ja tunnustamiseksi”. Aloitteen tavoitteeksi ilmoitettiin “poliittisen ja laillisen prosessin aloittaminen Venäjän keisarikunnan suurvaltatoimien vuosina 1763–1864 aiheuttaman Tšerkessian (Adygeian) kansakunnan kansanmurhan tunnustamiseksi ja prosessin tukemiseksi tieteellisen ja historiallisen aineiston keinoin”. Kansanedustaja Dmytro Volodimirovich uudisti kyseisen lakialoitteen numerolla 2140 Ukrainan Verkhovna Radan uudessa lainsäädäntösessiossa 13.2.2015. Aloitetta käsitellään tällä hetkellä ihmisoikeuksien, kansallisten vähemmistöjen ja kansainvälisten suhteiden komitean edessä.
 
USA:n New Jerseyn hallinnolliset yksiköt Wayne, Prospect Park ja Haledon tunnustivat Tšerkessian kansanmurhan konkreettisin perustein 21. toukokuuta 2014, 19. heinäkuuta 2014 ja 17. heinäkuuta 2014.
 
Tšerkessian (Adygeian) kansalaisoikeuspuolustajat ja -aktivistit kautta maailman lähettivät toisen hakemuksen 11.11.2014 Puolalle Tšerkessian kansanmurhan tunnustamiseksi.
 
Seuraava hakemus Tšerkessian kansanmurhan tunnustamiseksi lähetettiin Liettualle 11.3.2015. Liettuan tasavallan presidentin Dalia Grybauskaitėn kanslia lähetti 30.3.2015 vastauksen, jonka mukaan hakemus oli vastaanotettu ja lähetetty ulkoministeriöön, sillä asia on kyseisen ministeriön vastuulla. Samassa yhteydessä pääministeri Algirdas Butkevičiusin kanslia lähetti vastauksen, jossa korostettiin, että hakemus oli lähetetty pääministeri Algirdas Butkevičiusille henkilökohtaisesti.
 
Viimeisin hakemus Tšerkessian kansanmurhan tunnustamiseksi lähetettiin Viroon 8.5.2015. Viron Riigikogu-parlamentti kutsui tšerkessiaktivistit vierailulle 4.6.2015. Vierailun aikana Viroa edustivat Riigikogun ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Hannes Hanso, Eerik-Niiles Kross, Artur Talvik, Jüri Adams, Mart Nutt ja Johannes Kert (http://www.riigikogu.ee/en/press-releases/others/members-of-the-riigikogu-met-with-the-representatives-of-the-circassian-community/). Viron Riigikogu-parlamentin odotetaan tunnustavan Tšerkessian kansanmurhan. 
 
Myös hakemukset lähetettiin 27.8.2015 Moldovan ja 12.01.2015 Romaniaan.
 
Tšerkessian kansanmurha ja karkotus synnyttivät Tšerkessian kysymyksen, ja Venäjän liittotasavallan vastuulla on tämän ongelman selvittäminen. Kävi ilmi, että Tšerkessian kysymystä käsitellessään Venäjän liittotasavalta käyttää vielä 2000-luvulla samoja argumentteja kuin Venäjän keisarikunta ja suhtautuu samalla tavalla kaikkiin Krimin-miehitystään koskeviin aiheisiin. Liittotasavalta on valittanut aiheetta Itä-Ukrainassa asuviin venäjän puhujiin kohdistuvasta sorrosta ja aikoo todellisuudessa miehittää koko Ukrainan ja uhata sen jälkeen Puolaa ja Itä-Eurooppaa. Venäjän liittotasavalta on tuonut nykyaikaan vanhan ajan ajatuksen “maiden valloittamisesta miehityksen keinoin” ja vieläpä hämmästyttänyt koko maailmaa.
 
“Tšerkessian kysymyksessä” on yhtä lailla kysymys arvoista kuin kansallisista ja kansainvälisistäkin piirteistä, ja siksi katsomme “Tšerkessian” kuuluvan “Baltian-Mustanmeren-Kaspianmeren-alueeseen”. Tšerkessit suosivat Borjomin julistuksen mukaisia arvoja.
 
Me allekirjoittaneet lähetämme kunnioittavasti Teidän ylhäisyydellenne pyyntömme Tšerkessian kansanmurhan tunnustamisesta:
 
 
1. HAPI CEVDET YILDIZ, BANDIRMA/TURKEY.
2. MAHMUT BI, BURSA/TURKEY.
3. ALMIR ABREG, MAYKOP/CIRCASSIA.
4. SAID SHUQOM, AMMAN / JORDAN.
5. DR. ROUHI SHAHALTOUGH – AMMAN/JORDAN 
6. ISHAQ MOLA , AMMAN/JORDAN
7. MOHAMMAD SHAHANKARI – AMMAN/JORDAN 
8. MOHAMMAD AZOKA, AMMAN / JORDAN.
9. KHUADE ADNAN , MAYKOP/CIRCASSIA.
10. ADEL BASHQAWI , AMMAN/JORDAN.
11. ANDZOR AKHOKHOV, NALCHIK/CIRCASSIA
12. UTIJ ABDULLAH TEBER,ISTANBUL/TURKEY
13. MERETIKO KENAN KAPLAN, ISTANBUL/TURKEY 
14. PROF.DR. SHURDUM GUNSEL AVCI, ISTANBUL/TURKEY 
15. DR. KARDEN MURAT YILDIRIM , ISTANBUL/TURKEY.
16. KUBE NURHAN FIDAN, ISTANBUL/TURKEY. 
17. JUDE SAIM SEZGIN, SAMSUN/TURKEY 
18. ADNAN QUDEBERDOQUA, AMMAN / JORDAN.
19. SHOGEN EMINE ARSLANDOK SEZGIN, KAYSERI/ TURKEY
20. SHALAXHO RAGIP METE , SAKARYA/TURKEY.
21. ASSISTANT POFESSOR GUT'E MAHMUT BILGE BASTURK,ESKISEHIR/TURKEY  
22. THAMOKUE CIHAT ULUS, KAYSERI/TURKEY
23. HABRACHO MURAT OZDEN ,ISTANBUL/TURKEY
24. HUSHT SEMIH AKGUN, ISTANBUL/TURKEY
25. DR. OMER AYTEK KURMEL ,ISTANBUL/TURKEY.
26. TAMARA BARSIK  , DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES.
27. PSHEVU GUNER KUBAN, MUGLA/TURKEY
28. JADE WUMAR DENIZ – SAKARYA/TURKEY.
29. HATKO VURAL BAYRAM , ISTANBUL/TURKEY
30. CUSHA WUMAR, IZMIR/TURKEY.
31. YESHI MUSTAFA SAADET, ISTANBUL/ TURKEY.
32. BALKAR SELCUK, VAN/TURKEY
33. GINA HABOUKH, NEW YORK/UNITED STATES OF AMERICA 
34. PROF.DR. HUSNU DEMIRSOY, SAMSUN/TURKEY
35. THATL SACIT TUNC, ISTANBUL/TURKEY.
36. HATX YALCIN KARABULUT, ISTANBUL/TURKEY
37. NEGHUCH HIKMET NEGUC, DUZCE/TURKEY
38. YEKUASH CENK AVCI,ISTANBUL/TURKEY 
39. SHOGEN FARUK ARSLANDOK ,ISTANBUL/TURKEY
40. SHEWLOK ERDINC UNSALAN – K.MARAS/TURKEY.
41. ALI BERZEG, NEW YORK/UNITED STATES OF AMERICA 
42. Dr. CELAL YAVUZ, BALIKESIR/TURKEY
43. THAGUSE EMRE AKCAN ,SAKARYA/TURKEY
44. KALEKUTE ENVER SAGLAM , ISTANBUL/TURKEY
45. MIQOD NAHIDE DEMIR AYBAT – KONYA/TURKEY
46. AWTLE MUSTAFA YUKSEL,SAMSUN/TURKEY
47. HAK’ASHE ERKAN BATIR , KAYSERI/TURKEY
48. MELGOSH ILHAMI DEMIR, TOKAT/ TURKEY
49. DR. YETKIN INANOZ, ISTANBUL/TURKEY
50. KHUAKO FEHIM SARAC, ISTANBUL/TURKEY
51. KUEKUE CANER , KAYSERI/TURKEY
52. DR. MURAT DEMIRHAN, ANKARA/TURKEY
53. SHEWCEN OMER ERKAN,MUNIH/GERMANY
54. YEKUASH YUKSEL NIDA,MANISA/TURKEY
55. KUBE PERVIN MATSON, GÄVLE / SWEDEN
56. BAGH OGUZ BAGCI,MELBOURNE/AUSTRALIA
57. Dr. HUSEYIN DEMIRSOY,  SAMSUN/TURKEY
58. SHEWOSF NEFIN GUCLU,AMSTERDAM/ NETHERLANDS
59. PSHIGHUSE TEKNUR BASOK, ISTANBUL/TURKEY
60. MAUSHE HUSEYIN ULAMLI, YOZGAT/TURKEY 
61. MERZEY EROL, KAYSERI/TURKEY
62. SHEWDJEN CEVAHIR ERKAN, MUNIH/GERMANY
63. ESREF BAS, SINOP/TURKEY
64. IEZELDEEN SHOAIB , TIDAHOLM/SWEDEN.
65. ADAM GORKOZ, KFAR KAMA/ISRAEL
66. SARAH ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
67. AYBAK ASHMOOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
68. SUSAN ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
69. NEBAL SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
70. JUNAY SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
71. ASIM SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
72. ARIF NASH , KFAR KAMA/ISRAEL
73. BELLA SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL
74. WAFA HAKHU , KFAR KAMA/ISRAEL
75. MERVAT LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
76. YAHYA HAKHO , KFAR KAMA/ISRAEL.
77. GORKOJ JUSHAN , KFAR KAMA/ISRAEL
78. BEBARS A. SHAWGAN , KFAR KAMA/ISRAEL
79. AZMI THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
80. JAMIL SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL
81. SUHAILA SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL
82. MARYAM NATKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
83. ESMAEL LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL
84. ALI LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
85. ADAM LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
86. AMIR LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
87. HAROUN HAKHO , KFAR KAMA/ISRAEL.
88. SAFWAN HAKHU , KFAR KAMA/ISRAEL.
89. MOHAMMAD LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
90. OMAR NAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
91. LINA SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL.
92. RANIA GORKOJ , KFAR KAMA/ISRAEL
93. NAPSO HAROUN , KFAR KAMA/ISRAEL
94. SANA'A LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
95. YACOUB LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
96. HALA LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
97. ADNAN LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
98. MARIAN LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
99. ISMAIL ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
100. LINDA LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL
101. ABDEL RAHMAN LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL
102. SAMARA ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
103. FADEL ABZAKH , KFAR KAMA/ISRAEL.
104. AZIZ KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL.
105. MOHAMMAD SHOGAN , KFAR KAMA/ISRAEL.
106. LANAH SHOGAN , KFAR KAMA/ISRAEL.
107. SUAD HARSHOUQ , KFAR KAMA/ISRAEL.
108. HAROUN THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
109. FOUAD SHOSH’HA , KFAR KAMA/ISRAEL.
110. TAMBI SHOSH’HA , KFAR KAMA/ISRAEL.
111. SYLVIA ECHLIEN , KFAR KAMA/ISRAEL
112. LISA THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
113. MARYAM SHOSH’HA , KFAR KAMA/ISRAEL.
114. ALI AMIN SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL.
115. ALI HADISH , KFAR,KAMA, ISRAEL.
116. BASMA NASH , KFAR KAMA/ISRAEL
117. ZAKARIA KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
118. FIRAS ZAWER , KFAR KAMA/ISRAEL
119. NOUR BEY  NATKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
120. NOURA NAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL.
121. MERVAT KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
122. HAROUN JINDAR , KFAR KAMA/ISRAEL.
123. BADER THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
124. IMAD SHABSOUGH , AMMAN/JORDAN
125. ANAS BASHMAF , KFAR KAMA/ISRAEL
126. LINAH THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
127. IBRAHIM THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
128. IBRAHIM KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
129. SHINA KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
130. JULIAN CHOS’HA , KFAR KAMA/ISRAEL
131. JAM HORAN , KFAR KAMA/ISRAEL
132. SARAH NAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
133. SAID LAMBER , KFAR KAMA/ISRAEL
134. HUDA ABERG , KFAR KAMA/ISRAEL
135. ISHAQ GORKOJ , KFAR KAMA/ISRAEL
136. NAPSO FOUAD , KFAR KAMA/ISRAEL
137. JAN OMAR , KFAR KAMA/ISRAEL
138. NAFNA SHOGAN , KFAR KAMA/ISRAEL
139. FAKHER SALEH , KFAR KAMA/ISRAEL
140. ISHAQ NASH , KFAR KAMA/ISRAEL
141. LANA AQBI – OTAWA/CANADA 
142. SARAH THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
143. MAJD GHOTOQ , THE CIRCASSIAN DIASPORA
144. ZACK BARSAQUA , NEW JERSEY/UNITED STATES OF AMERICA.
145. BELAL BEYRAM BASHKOUR , SYRIA
146. MAHER AQBI ,AMMAN/JORDAN
147. JANET BASHQAWI ,AMMAN/JORDAN
148. MALIK LIBZO ,AMMAN/JORDAN
149. AHMAD AL-DAGHESTANI ,AMMAN/JORDAN
150. JAWAD HABI ,AMMAN/JORDAN
151. TAMBI BIYOUK ,AMMAN/JORDAN
152. HAMID ABZAKH ,AMMAN/JORDAN
153. ZAINA BASHQAWI ,AMMAN/JORDAN
154. AMIN ANSOUQA ,AMMAN/JORDAN
155. DR. LISA JARKASI , MELBOURNE/AUSTRALIA
156. HASAN NABAS , AMMAN/JORDAN 
157. ADNAN YUNS AFEMAJ , ZARQA, JORDAN.
158. MAZEN LEBZO ,AMMAN/JORDAN
159. MOHAMMAD HAMZOUQ ,AMMAN/JORDAN
160. KAMAL BARSEQ ,AMMAN/JORDAN
161. DANA WAJOKH, NEW JERSEY/UNITED STATES OF AMERICA
162. OMAR SHABSOUGH , AMMAN/JORDAN 
163. DUVE ORHAN DEMIRSOY, SAMSUN/TURKEY
164. AHMAD BASHQAWI – TORONTO/CANADA 
165. OTHMAN SHABSOUGH ,AMMAN/JORDAN
166. MADEEN SOBER , AMMAN/JORDAN 
167. NADER ABZAKH , AMMAN/JORDAN 
168. SAWSER HATOKAY, KFAR,KAMA, ISRAEL 
169. ABDALRAHMAN KARAF , DAMASCUS/SYRIA.
170. AMMAR TOU , HOMS/SYRIA.
171. TSEY ILHAN DEMIRBASCA, YALOVA/TURKEY                                       
172. BIRANT NECATI KIZILKAYA,YALOVA /TURKEY                                      
173. NAJE  BERK  ATLI ,KONYA/TURKEY                                                          
174. YEDICH CAGATAY OZBAY,MUNICH/GERMANY                                       
175. SOKUR ABDULMETIN SUNGUR, ANKARA/TURKEY   
176. SHID TACETTIN CETINKAYA, KAYSERI/TURKEY     
177. GUKAY BILLUR AKTURK,ISTANBUL, TURKEY  
178. AHMAD BASHQOY , FRESNO/UNITED STATES OF AMERICA
179. HANA HAJIBEK , HOMS/SYRIA.
180. SANA VAROUQA, ARKANSAS/UNITED STATES OF AMERICA
181. DALAL SHAKER – NEW JERSEY/UNITED STATES OF AMERICA
182. ZUHAIR BASHQAWI , CHICAGO/UNITED STATES OF AMERICA
183. SALWA SHAHANKKRY KHAWAJ, AMMAN / JORDAN.
184. TAMER DESHAK, KFAR KAMA, ISRAEL.
185. ALI HATUQA, MEMBER OF THE EXECUTIVE COMMITTEE OF THE PLO, PALESTINE.
186. MARIAN CHUYEQWA، AMMAN / JORDAN.
187. DR. AHMAD CHARKAS KATAW, KIRKOUK / IRAQ.
188. SAMIR MOHAMMAD QADER, KIRKOUK / IRAQ.
189. MOHAMMAD HUSSEIN ALI, KIRKOUK / IRAQ.
190. YELDARIM MOHAMMAD HUSSEIN, KIRKOUK / IRAQ.
191. HUSSAM ALI ABDULLAH, KIRKOUK / IRAQ.
192. IMAN ALI ABDULLAH, KIRKOUK / IRAQ.
193. ANNA LOKHVITSKAYA, TBILISI / GEORGIA.
194. IRFAN BAYOUQA, NEW JERSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
195. ASMA’A HAJIBEK, HOMS, SYRIA.
196. ABDULLAH KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
197. BARINA KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
198. ASTEMIR KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
199. TAMARA KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
200. FARHAN BLANAGABS, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
201. RANIA BAIRAM, UNITED STATES OF AMERICA.
202. READA BAIRAM, UNITED STATES OF AMERICA.
203. NOUR MAHMOUD, SYRIA.
204. MOHAMMAD MAHMOUD, SYRIA.
205. ANZOR TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
206. ASLAN TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
207. SEBSA TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
208. SENA TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
209. SAMER GHOJIL, SYRIA.
210. RAMI GHOJIL, SYRIA.
211. IMAD KHORAN, AMMAN / JORDAN.
212. ABDULSALAM SHAKOJ, GRAZ / AUSTRIA.
213. DANIA SHA’ABAN, NEW YORK / UNITED STATES OF AMERICA.
214. AWNI MAHER, AMMAN/JORDAN
215. DR. REEM BASHQOY, FRESNO, UNITED STATES OF AMERICA.
216. RANIM DODOKH, AMMAN / JORDAN.
217. SULTAN DODOKH, AMMAN / JORDAN.
218. HUSSEIN SHABSOUGH, AMMAN / JORDAN.
219. ISAM BASHQAWI, AMMAN / JORDAN.
220. IHSAN ELYAS KHON, THE CIRCASSIAN DIASPORA.
221. MARWAN JALUQA, ZARQA / JORDAN.
222. AMER IBRAHIM DUDUKH, AMMAN / JORDAN.
223. MORAD AHMED KABRTAY, AMMAN / JORDAN.
224. MOHAMMED NASSER DUDUKH, AMMAN / JORDAN.
225. DANIAL MOHAMMAD KHAMASH, AMMAN / JORDAN.
226. MARK MOLA, AMSTERDAM / NETHERLANDS.
227. MOUNIR SHAKOUJ - ADANA / TURKEY.
228. HAROUN NATKHO - KFAR KAMA / ISRAEL.
229. MUNA KHAWAJ - KFAR KAMA / ISRAEL.
230. ALLISON MACKANZI , SEATTLE / UNITED STATES OF AMERICA
231. ORHAN HALMAN- ISTANBUL, TURKEY/TURKEY
232. TSEY ILKER OZKAN, YALOVA/TURKEY
233. AYSEL OKAN HOSGIT, ISTANBUL/ TURKEY
234. MAMISH METIN OZDEMIR, ISTANBUL/ TURKEY
235. WELPENOKA ONUR YALDIZ,ISTANBUL/ TURKEY
236. HAKULE VEDAT EROGLU, IZMIT/TURKEY
237. MEMSHE OKAN ASLAN, ESKISEHIR/TURKEY
238. TLHIUJ MURAT SEYOK DUZCE/ TURKEY
239. JAJIY OMER OZAYDEMIR, OAKVILLE/CANADA
240. VOVKO METIN AKSOY, IZMIT/ TURKEY 
241. YEBJIN SEDAT YENISEN, IZMIT/ TURKEY
242. HUSHT DR. MUSTAFA ERKUL SAKARYA/TURKEY
243. CHUSHHA SELÇUK ÖZDEN, ISTANBUL/TURKEY
244. AYMAN AZOUQA,AMMAN/JORDAN
 
 
06.12.2015
 
His Excellency, President of the Republic of Finland, Sauli Väinämö Niinistö
 
Her Excellency,  President of the Parliament of the Republic of Finland, Maria Lohela
 
His Excellency, Prime Minister of the Republic of Finland, Juha Sipilä 
 
 
In Re:  A Request for Recognizing the Circassian Genocide committed by the Tsarist Russian Empire
 
In 18th and 19th centuries, genocide against the Circassian (Adygean) people had taken place where significant majority of Circassians were exterminated by the Russian Empire to take over our country, the Circassian (Adygean) homeland. The ones who survived were forced to leave their homeland and were deported and exiled as a whole, and as the Russian Empire planned, hundreds of thousands of people died during the exile process. According to a motto belonged to Russian generals and Russian authorities, the Russian Empire needed “the land that belonged to the Circassians, not the Circassians themselves”.
 
Exile continued also after 1864 with different excuses and different disguises, all kinds of pressure was implemented to make a handful of Circassians left behind by some means to leave their homeland as well. Relevant documents are in the archives in addition to published documents by eyewitnesses in propria persona.
 
Today, only one tenth of the Circassian (Adygean) population, around 700,000 people; is living in a piece of land that can be delineated as a small piece of historical Circassia, scattered and divided around. Circassian People, although they are one nation, have been condemned by the Soviet administration and by its successor, the administration of the Russian Federation, to live disconnected from each other, in different political and administrative enclaves, with different names as if they are different nationalities and isolated from each other.
 
At the present time, and due to the Circassian Genocide and Exile, 90% of the Circassian population has been forced to live outside of their homeland, scattered in more than fifty countries around the world. “Indigenous population’s right to be in contact with its own country” as a basic human right for Circassians in exile is restricted almost as much as nonexistence. The Russian Federation refuses to allow Circassians in exile to return to their Circassian homeland even if it is for urgent humanitarian purposes. The Request of Circassians in Syria who are caught in the fire of the civil unrest between the two sides in ongoing intestine war and still going on through all the pains of the conflict to return to their own homeland due to risk of death is not even taken into consideration by the Russian Federation.
 
Besides, activists who expressed their thoughts about the “Circassian Problem” through totally democratic, legal and peaceful ways and means have been detained, harassed and have been put under pressure by open and undercover threats. This situation of the issue is still continuing in different forms.
 
The decisions of The Russian Federation’s units, Kabardino-Balkarian Republic Parliament dated 7, February, 1992 and numbered (№977–XII-B), and the Republic of Adygea Parliament dated 29, April, 1996 and numbered 64-1, have both recognized the Genocide committed against the Circassians, which took place during the Russian-Circassian War that lasted for 101 years and they have condemned it. They also requested from the Russian Federation to recognize the Circassian Genocide.
 
Georgia, on 20, May, 2011, with the decision reached in its parliament upon the request of the Circassian People, was the first country as a member of the United Nations to recognize the Circassian Genocide.
 
According to that decision reached by the Georgian Parliament, the Russian Empire, during the war that took place between 1763-1864 years, had also performed Ethnic Cleansing against the Circassians and were replaced by other ethnic group (Russian population) on the Circassian (Adygean) homeland by means of state policy. By embarking into military activities aiming to punish the civilians, it completely annihilated a huge part of the Circassian population according to independent observers. Artificial famine was created and infectious diseases were spread amongst the civilian population.
 
The Georgian Parliament, in accordance with the Hague Agreement number IV, dated 18, October, 1907, and Prevention and Punishment of Genocide Crime Agreement, dated 1948, announced that the acts committed against Circassians were genocide.
 
The Circassian (Adygean) civil rights defenders and activists from around the world have applied to the Government of Ukraine on 21/06/2014 to recognize the Circassian Genocide. The Ukrainian Government responded to this application whereupon His Excellency, the President of Ukrainian, Mr. Petro Poroshenko, has instructed the Ukrainian Ministry of Foreign Affairs to investigate the issue. In their brief reply dated 07/07/2014, the representatives of the Ministry expressed the Mr. Poroshenko’s instructions and stated that Congressman Oleg Lyashko has submitted to the Supreme Rada of Ukraine the legislative Proposal No. 4203 for “discussing and recognizing the Circassian Genocide”. The purpose of the proposal is stated to be “initiating a political and legal process regarding recognition of the genocide of the Circassian (Adygean) nation caused by the colonial policy of the Russian Empire between 1763 and 1864, and supporting the process by scientific and historical data”. Said legislative proposal has been renewed with Proposal number 2140, dated 13.02.2015 by MP Mr. Dmytro Volodimirovich in the new legislation session of Verkhovna Rada of Ukraine. It is being proceeded before the Committees on Human Rights, National Minorities and International Relations.
 
The administrative units Wayne, Prospect Park and Haledon of New Jersey, USA have recognized the Circassian Genocide on May, 21, 2014, July, 19, 2014 and July, 17, 2014, respectively on concrete grounds.
 
Another application was presented on 11.11.2014 to Poland to recognize the Circassian Genocide by Circassian (Adygean) civil rights defenders and activists throughout the world.
 
Next submission was sent to Lithuania on 11.03.2015 so as to recognize the Circassian Genocide. Upon said application, a response dated 30.03.2015, was sent by the Office of President of the Republic of Lithuania, Mrs. Dalia Grybauskaitė, which indicated that the application was received and transferred to the Ministry of Foreign Affairs since said ministry is responsible for the mentioned issue. In this context, a reply was sent by the Office of Prime Minister Mr. Algirdas Butkevičius, it was highlighted that application was transferred to Prime Minister Algirdas Butkevičius  in propria persona.
 
The latest application was filed to Estonia on 08.05.2015 for recognizing the Circassian Genocide.  Estonia Parliament “Riigikogu” thereupon invited Circassian activists and met with them on 04.06.2015. In the meeting, Estonian deputies Hannes Hanso, Chairman of the Foreign Affairs Committee of the Riigikogu,  Eerik-Niiles Kross, Artur Talvik, Jüri Adams, Mart Nutt and Johannes Kert took part (http://www.riigikogu.ee/en/press-releases/others/members-of-the-riigikogu-met-with-the-representatives-of-the-circassian-community/). It is expected that  Estonia Parliament “Riigikogu” would recognize the Circassian Genocide. 
 
Another applications were sent to Moldovia on 27.08.2015 and Romania on 01.12.2015. 
 
The Circassian Question is a problem that had occurred as a result of the Circassian Genocide and Exile, and the country that is obligated to solve this problem is the Russian Federation. It became obvious that the Russian Federation, acting with the same arguments as the Russian Empire about the Circassian Problem even in the 21st century, is acting in the same manner in all subjects with its occupation of the Crimea, which is a land located within the territorial integrity of Ukraine and by groundlessly pleading suppression towards Russian speakers living in Eastern Ukraine in reality, aiming to occupy the whole Ukraine and right after by open threatening towards Poland and Eastern Europe. An old world practice “land-conquest growing by occupation” thought to be an old world way of thinking has been moved to the modern world by the Russian Federation, with furthermore leaving the whole world in astonishment.
 
 The “Circassian Question” is related to “values” as much as” its national and international characters, thus we regard “Circassia” within the "Baltic-Black Sea-Caspian" area. Circassians are in favor of European values pursuant to Borjomi Declaration.   
 
We, the undersigned, respectfully submit our request to Your Excellency, for the recognition of the Circassian Genocide:
 
1. HAPI CEVDET YILDIZ, BANDIRMA/TURKEY.
2. MAHMUT BI, BURSA/TURKEY.
3. ALMIR ABREG, MAYKOP/CIRCASSIA.
4. SAID SHUQOM, AMMAN / JORDAN.
5. DR. ROUHI SHAHALTOUGH – AMMAN/JORDAN 
6. ISHAQ MOLA , AMMAN/JORDAN
7. MOHAMMAD SHAHANKARI – AMMAN/JORDAN 
8. MOHAMMAD AZOKA, AMMAN / JORDAN.
9. KHUADE ADNAN , MAYKOP/CIRCASSIA.
10. ADEL BASHQAWI , AMMAN/JORDAN.
11. ANDZOR AKHOKHOV, NALCHIK/CIRCASSIA
12. UTIJ ABDULLAH TEBER,ISTANBUL/TURKEY
13. MERETIKO KENAN KAPLAN, ISTANBUL/TURKEY 
14. PROF.DR. SHURDUM GUNSEL AVCI, ISTANBUL/TURKEY 
15. DR. KARDEN MURAT YILDIRIM , ISTANBUL/TURKEY.
16. KUBE NURHAN FIDAN, ISTANBUL/TURKEY. 
17. JUDE SAIM SEZGIN, SAMSUN/TURKEY 
18. ADNAN QUDEBERDOQUA, AMMAN / JORDAN.
19. SHOGEN EMINE ARSLANDOK SEZGIN, KAYSERI/ TURKEY
20. SHALAXHO RAGIP METE , SAKARYA/TURKEY.
21. ASSISTANT POFESSOR GUT'E MAHMUT BILGE BASTURK,ESKISEHIR/TURKEY  
22. THAMOKUE CIHAT ULUS, KAYSERI/TURKEY
23. HABRACHO MURAT OZDEN ,ISTANBUL/TURKEY
24. HUSHT SEMIH AKGUN, ISTANBUL/TURKEY
25. DR. OMER AYTEK KURMEL ,ISTANBUL/TURKEY.
26. TAMARA BARSIK  , DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES.
27. PSHEVU GUNER KUBAN, MUGLA/TURKEY
28. JADE WUMAR DENIZ – SAKARYA/TURKEY.
29. HATKO VURAL BAYRAM , ISTANBUL/TURKEY
30. CUSHA WUMAR, IZMIR/TURKEY.
31. YESHI MUSTAFA SAADET, ISTANBUL/ TURKEY.
32. BALKAR SELCUK, VAN/TURKEY
33. GINA HABOUKH, NEW YORK/UNITED STATES OF AMERICA 
34. PROF.DR. HUSNU DEMIRSOY, SAMSUN/TURKEY
35. THATL SACIT TUNC, ISTANBUL/TURKEY.
36. HATX YALCIN KARABULUT, ISTANBUL/TURKEY
37. NEGHUCH HIKMET NEGUC, DUZCE/TURKEY
38. YEKUASH CENK AVCI,ISTANBUL/TURKEY 
39. SHOGEN FARUK ARSLANDOK ,ISTANBUL/TURKEY
40. SHEWLOK ERDINC UNSALAN – K.MARAS/TURKEY.
41. ALI BERZEG, NEW YORK/UNITED STATES OF AMERICA 
42. Dr. CELAL YAVUZ, BALIKESIR/TURKEY
43. THAGUSE EMRE AKCAN ,SAKARYA/TURKEY
44. KALEKUTE ENVER SAGLAM , ISTANBUL/TURKEY
45. MIQOD NAHIDE DEMIR AYBAT – KONYA/TURKEY
46. AWTLE MUSTAFA YUKSEL,SAMSUN/TURKEY
47. HAK’ASHE ERKAN BATIR , KAYSERI/TURKEY
48. MELGOSH ILHAMI DEMIR, TOKAT/ TURKEY
49. DR. YETKIN INANOZ, ISTANBUL/TURKEY
50. KHUAKO FEHIM SARAC, ISTANBUL/TURKEY
51. KUEKUE CANER , KAYSERI/TURKEY
52. DR. MURAT DEMIRHAN, ANKARA/TURKEY
53. SHEWCEN OMER ERKAN,MUNIH/GERMANY
54. YEKUASH YUKSEL NIDA,MANISA/TURKEY
55. KUBE PERVIN MATSON, GÄVLE / SWEDEN
56. BAGH OGUZ BAGCI,MELBOURNE/AUSTRALIA
57. Dr. HUSEYIN DEMIRSOY,  SAMSUN/TURKEY
58. SHEWOSF NEFIN GUCLU,AMSTERDAM/ NETHERLANDS
59. PSHIGHUSE TEKNUR BASOK, ISTANBUL/TURKEY
60. MAUSHE HUSEYIN ULAMLI, YOZGAT/TURKEY 
61. MERZEY EROL, KAYSERI/TURKEY
62. SHEWDJEN CEVAHIR ERKAN, MUNIH/GERMANY
63. ESREF BAS, SINOP/TURKEY
64. IEZELDEEN SHOAIB , TIDAHOLM/SWEDEN.
65. ADAM GORKOZ, KFAR KAMA/ISRAEL
66. SARAH ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
67. AYBAK ASHMOOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
68. SUSAN ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
69. NEBAL SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
70. JUNAY SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
71. ASIM SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
72. ARIF NASH , KFAR KAMA/ISRAEL
73. BELLA SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL
74. WAFA HAKHU , KFAR KAMA/ISRAEL
75. MERVAT LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
76. YAHYA HAKHO , KFAR KAMA/ISRAEL.
77. GORKOJ JUSHAN , KFAR KAMA/ISRAEL
78. BEBARS A. SHAWGAN , KFAR KAMA/ISRAEL
79. AZMI THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
80. JAMIL SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL
81. SUHAILA SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL
82. MARYAM NATKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
83. ESMAEL LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL
84. ALI LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
85. ADAM LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
86. AMIR LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
87. HAROUN HAKHO , KFAR KAMA/ISRAEL.
88. SAFWAN HAKHU , KFAR KAMA/ISRAEL.
89. MOHAMMAD LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
90. OMAR NAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
91. LINA SHAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL.
92. RANIA GORKOJ , KFAR KAMA/ISRAEL
93. NAPSO HAROUN , KFAR KAMA/ISRAEL
94. SANA'A LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
95. YACOUB LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
96. HALA LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
97. ADNAN LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
98. MARIAN LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL.
99. ISMAIL ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
100. LINDA LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL
101. ABDEL RAHMAN LABAY , KFAR KAMA/ISRAEL
102. SAMARA ASHMOZ , KFAR KAMA/ISRAEL.
103. FADEL ABZAKH , KFAR KAMA/ISRAEL.
104. AZIZ KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL.
105. MOHAMMAD SHOGAN , KFAR KAMA/ISRAEL.
106. LANAH SHOGAN , KFAR KAMA/ISRAEL.
107. SUAD HARSHOUQ , KFAR KAMA/ISRAEL.
108. HAROUN THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
109. FOUAD SHOSH’HA , KFAR KAMA/ISRAEL.
110. TAMBI SHOSH’HA , KFAR KAMA/ISRAEL.
111. SYLVIA ECHLIEN , KFAR KAMA/ISRAEL
112. LISA THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
113. MARYAM SHOSH’HA , KFAR KAMA/ISRAEL.
114. ALI AMIN SHJASH , KFAR KAMA/ISRAEL.
115. ALI HADISH , KFAR,KAMA, ISRAEL.
116. BASMA NASH , KFAR KAMA/ISRAEL
117. ZAKARIA KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
118. FIRAS ZAWER , KFAR KAMA/ISRAEL
119. NOUR BEY  NATKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
120. NOURA NAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL.
121. MERVAT KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
122. HAROUN JINDAR , KFAR KAMA/ISRAEL.
123. BADER THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
124. IMAD SHABSOUGH , AMMAN/JORDAN
125. ANAS BASHMAF , KFAR KAMA/ISRAEL
126. LINAH THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
127. IBRAHIM THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
128. IBRAHIM KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
129. SHINA KHAWAJ , KFAR KAMA/ISRAEL
130. JULIAN CHOS’HA , KFAR KAMA/ISRAEL
131. JAM HORAN , KFAR KAMA/ISRAEL
132. SARAH NAPSO , KFAR KAMA/ISRAEL
133. SAID LAMBER , KFAR KAMA/ISRAEL
134. HUDA ABERG , KFAR KAMA/ISRAEL
135. ISHAQ GORKOJ , KFAR KAMA/ISRAEL
136. NAPSO FOUAD , KFAR KAMA/ISRAEL
137. JAN OMAR , KFAR KAMA/ISRAEL
138. NAFNA SHOGAN , KFAR KAMA/ISRAEL
139. FAKHER SALEH , KFAR KAMA/ISRAEL
140. ISHAQ NASH , KFAR KAMA/ISRAEL
141. LANA AQBI – OTAWA/CANADA 
142. SARAH THAWKHO , KFAR KAMA/ISRAEL
143. MAJD GHOTOQ , THE CIRCASSIAN DIASPORA
144. ZACK BARSAQUA , NEW JERSEY/UNITED STATES OF AMERICA.
145. BELAL BEYRAM BASHKOUR , SYRIA
146. MAHER AQBI ,AMMAN/JORDAN
147. JANET BASHQAWI ,AMMAN/JORDAN
148. MALIK LIBZO ,AMMAN/JORDAN
149. AHMAD AL-DAGHESTANI ,AMMAN/JORDAN
150. JAWAD HABI ,AMMAN/JORDAN
151. TAMBI BIYOUK ,AMMAN/JORDAN
152. HAMID ABZAKH ,AMMAN/JORDAN
153. ZAINA BASHQAWI ,AMMAN/JORDAN
154. AMIN ANSOUQA ,AMMAN/JORDAN
155. DR. LISA JARKASI , MELBOURNE/AUSTRALIA
156. HASAN NABAS , AMMAN/JORDAN 
157. ADNAN YUNS AFEMAJ , ZARQA, JORDAN.
158. MAZEN LEBZO ,AMMAN/JORDAN
159. MOHAMMAD HAMZOUQ ,AMMAN/JORDAN
160. KAMAL BARSEQ ,AMMAN/JORDAN
161. DANA WAJOKH, NEW JERSEY/UNITED STATES OF AMERICA
162. OMAR SHABSOUGH , AMMAN/JORDAN 
163. DUVE ORHAN DEMIRSOY, SAMSUN/TURKEY
164. AHMAD BASHQAWI – TORONTO/CANADA 
165. OTHMAN SHABSOUGH ,AMMAN/JORDAN
166. MADEEN SOBER , AMMAN/JORDAN 
167. NADER ABZAKH , AMMAN/JORDAN 
168. SAWSER HATOKAY, KFAR,KAMA, ISRAEL 
169. ABDALRAHMAN KARAF , DAMASCUS/SYRIA.
170. AMMAR TOU , HOMS/SYRIA.
171. TSEY ILHAN DEMIRBASCA, YALOVA/TURKEY                                       
172. BIRANT NECATI KIZILKAYA,YALOVA /TURKEY                                      
173. NAJE  BERK  ATLI ,KONYA/TURKEY                                                          
174. YEDICH CAGATAY OZBAY,MUNICH/GERMANY                                       
175. SOKUR ABDULMETIN SUNGUR, ANKARA/TURKEY   
176. SHID TACETTIN CETINKAYA, KAYSERI/TURKEY     
177. GUKAY BILLUR AKTURK,ISTANBUL, TURKEY  
178. AHMAD BASHQOY , FRESNO/UNITED STATES OF AMERICA
179. HANA HAJIBEK , HOMS/SYRIA.
180. SANA VAROUQA, ARKANSAS/UNITED STATES OF AMERICA
181. DALAL SHAKER – NEW JERSEY/UNITED STATES OF AMERICA
182. ZUHAIR BASHQAWI , CHICAGO/UNITED STATES OF AMERICA
183. SALWA SHAHANKKRY KHAWAJ, AMMAN / JORDAN.
184. TAMER DESHAK, KFAR KAMA, ISRAEL.
185. ALI HATUQA, MEMBER OF THE EXECUTIVE COMMITTEE OF THE PLO, PALESTINE.
186. MARIAN CHUYEQWA، AMMAN / JORDAN.
187. DR. AHMAD CHARKAS KATAW, KIRKOUK / IRAQ.
188. SAMIR MOHAMMAD QADER, KIRKOUK / IRAQ.
189. MOHAMMAD HUSSEIN ALI, KIRKOUK / IRAQ.
190. YELDARIM MOHAMMAD HUSSEIN, KIRKOUK / IRAQ.
191. HUSSAM ALI ABDULLAH, KIRKOUK / IRAQ.
192. IMAN ALI ABDULLAH, KIRKOUK / IRAQ.
193. ANNA LOKHVITSKAYA, TBILISI / GEORGIA.
194. IRFAN BAYOUQA, NEW JERSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
195. ASMA’A HAJIBEK, HOMS, SYRIA.
196. ABDULLAH KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
197. BARINA KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
198. ASTEMIR KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
199. TAMARA KHOTA, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
200. FARHAN BLANAGABS, KAHRAMANMARAS / TURKEY.
201. RANIA BAIRAM, UNITED STATES OF AMERICA.
202. READA BAIRAM, UNITED STATES OF AMERICA.
203. NOUR MAHMOUD, SYRIA.
204. MOHAMMAD MAHMOUD, SYRIA.
205. ANZOR TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
206. ASLAN TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
207. SEBSA TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
208. SENA TSEY, UNITED STATES OF AMERICA.
209. SAMER GHOJIL, SYRIA.
210. RAMI GHOJIL, SYRIA.
211. IMAD KHORAN, AMMAN / JORDAN.
212. ABDULSALAM SHAKOJ, GRAZ / AUSTRIA.
213. DANIA SHA’ABAN, NEW YORK / UNITED STATES OF AMERICA.
214. AWNI MAHER, AMMAN/JORDAN
215. DR. REEM BASHQOY, FRESNO, UNITED STATES OF AMERICA.
216. RANIM DODOKH, AMMAN / JORDAN.
217. SULTAN DODOKH, AMMAN / JORDAN.
218. HUSSEIN SHABSOUGH, AMMAN / JORDAN.
219. ISAM BASHQAWI, AMMAN / JORDAN.
220. IHSAN ELYAS KHON, THE CIRCASSIAN DIASPORA.
221. MARWAN JALUQA, ZARQA / JORDAN.
222. AMER IBRAHIM DUDUKH, AMMAN / JORDAN.
223. MORAD AHMED KABRTAY, AMMAN / JORDAN.
224. MOHAMMED NASSER DUDUKH, AMMAN / JORDAN.
225. DANIAL MOHAMMAD KHAMASH, AMMAN / JORDAN.
226. MARK MOLA, AMSTERDAM / NETHERLANDS.
227. MOUNIR SHAKOUJ - ADANA / TURKEY.
228. HAROUN NATKHO - KFAR KAMA / ISRAEL.
229. MUNA KHAWAJ - KFAR KAMA / ISRAEL.
230. ALLISON MACKANZI , SEATTLE / UNITED STATES OF AMERICA
231. ORHAN HALMAN- ISTANBUL, TURKEY/TURKEY
232. TSEY ILKER OZKAN, YALOVA/TURKEY
233. AYSEL OKAN HOSGIT, ISTANBUL/ TURKEY
234. MAMISH METIN OZDEMIR, ISTANBUL/ TURKEY
235. WELPENOKA ONUR YALDIZ,ISTANBUL/ TURKEY
236. HAKULE VEDAT EROGLU, IZMIT/TURKEY
237. MEMSHE OKAN ASLAN, ESKISEHIR/TURKEY
238. TLHIUJ MURAT SEYOK DUZCE/ TURKEY
239. JAJIY OMER OZAYDEMIR, OAKVILLE/CANADA
240. VOVKO METIN AKSOY, IZMIT/ TURKEY 
241. YEBJIN SEDAT YENISEN, IZMIT/ TURKEY
242. HUSHT DR. MUSTAFA ERKUL SAKARYA/TURKEY
243. CHUSHHA SELÇUK ÖZDEN, ISTANBUL/TURKEY
244. AYMAN AZOUQA,AMMAN/JORDAN
 
06.12.2015
 
Finlandiya  Başkanı, Ekselansları Sauli Väinämö Niinistö
  
Finlandiya Parlamentosu Başkanı, Ekselansları Maria Lohela
 
Finlandiya Başbakanı, Ekselansları Juha Sipilä
 
 
Konu:  Rus İmparatorluğu Tarafından İşlenen Çerkes Soykırımı’nın Tanınması Talebimiz.
 
18 ve 19. yüzyıllarda, vatanımız Çerkesya topraklarını ele geçirmek amacıyla, Rusya İmparatorluğu tarafından, biz Çerkes Halkı’na karşı, Çerkes Halkı’nın çok büyük bir çoğunluğunun yok edildiği bir soykırım gerçekleşmiştir. Geride sağ kalanlar ise, topraklarından zorla çıkarılarak, toplu şekilde sürgün edilmiş, bu sürgün sırasında da, Rusya İmparatorluğu’nun planladığı gibi yüz binlerce insan ölmüştür. Rus Makamları’na ve Rus Generallerine ait olan bir slogana göre :”Rusya İmparatorluğu’na, Çerkesler değil, Çerkeslere ait topraklar lazım” idi.
 
Sürgün olayları, 1864 yılından sonra da farklı bahaneler ve görünümler ile devam ettirilmiş, bir biçimde eski yurdunda kalmayı başarmış olan bir avuç Çerkes’in bile vatanlarını terk etmeleri için her türlü baskı uygulanmıştır. Buna ilişkin belgeler arşivlerdedir, ayrıca bizzat görgü tanıkları tarafından yayınlanmış belgeler de vardır.
 
Bugün, Çerkes Halkı’nın sadece onda biri, 700.000 civarında bir nüfus, tarihi Çerkesya’nın ufak bir parçası olarak nitelenebilecek olan parçalı topraklarında dağılmış ve bölünmüş bir şekilde yaşamaktadır. Çerkes Halkı, tek bir halk olmasına rağmen, Sovyet yönetimi ve onu izleyen Rusya Federasyonu yönetimi tarafından birbirinden kopuk, farklı siyasi birimlerde, sanki farklı halklarmış gibi farklı adlandırmalarla ve birbirlerinden izole edilmiş bir şekilde yaşamaya mahkum edilmiştir.
 
Günümüzde, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü nedeniyle, Çerkes nüfusunun % 90’ı kendi toprakları dışında, dünyanın elliden fazla ülkesine dağılmış olarak yaşamak zorunda bırakılmıştır. Sürgünde yaşayan Çerkeslerin, bir temel insan hakkı olarak, “yerli bir halkın kendi vatanı ile ilişki kurma hakları” yok ölçüsünde kısıtlı tutulmaktadır. Rusya Federasyonu, sürgündeki Çerkeslerin, Çerkesya topraklarına dönmesini, acil insani nedenlerle olsa dahi, reddetmektedir. Suriye’de devam etmekte olan iç savaşta, iki ateş arasında kalan ve savaşın bütün acılarını hala yaşamakta olan Çerkesler’in, kendi topraklarına ölüm tehlikesi sebebiyle dönme talepleri, Rusya Federasyonu tarafından dikkate dahi alınmamıştır.
 
Ayrıca “Çerkes Sorunu”nu, tamamen demokratik, hukuki ve barışçıl yollarla dillendiren Çerkes aktivistler gözaltına alınmış, taciz edilmiş ve açık ya da kapalı şekillerde tehdit edilerek baskı altına alınmıştır. Söz konusu durum çeşitli formlarda hala devam etmektedir.
 
Rusya Federasyonu’nun birimleri olan Kaberdey-Balkar Cumhuriyeti Parlamentosu, 7 Şubat 1992 tarih ve (№977–XII-B) sayılı kararında ve Adıgey Cumhuriyeti Parlamentosu, 29 Nisan 1996 tarihli ve 64-1 numaralı kararında, Rus-Çerkes Savaşı sırasında Çerkeslere karşı bir soykırım yapıldığını kabul ederek kınamışlardır, ve Rusya Federasyonu’nun Çerkes Soykırımı’nı kabul etmesini talep etmişlerdir.
 
Gürcistan, 20 Mayıs 2011 tarihinde, Çerkes Halkı’nın talebi üzerine, Parlamentosu’nda aldığı bir karar ile Çerkes Soykırımı’nı tanıyan Birleşmiş Milletler üyesi ilk ülke olmuştur.
 
Gürcistan Parlamentosu tarafından alınmış olan bu karara göre, Rusya İmparatorluğu, 1763-1864 yılları arasında gerçekleşen savaş süresince Çerkeslere karşı etnik temizlik yapmış ve Çerkeslerin topraklarına başka etnik grupları (Rus nüfusu) devlet eliyle getirip yerleştirmiştir. Sivilleri cezalandırma amacı güden askeri faaliyetlere girişerek, bağımsız gözlemcilere göre, Çerkes nüfusunun önemli bir bölümünü tamamen yok etmiştir. Yapay olarak açlık yaratmış, sivil nüfusa yönelik bulaşıcı hastalıkları yaymıştır.
 
Gürcistan Parlamentosu, 18 Ekim 1907 tarihli IV no’lu Hague Sözleşmesi ve 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne göre, Çerkeslere karşı icra edilen fiillerin soykırım olduğunu açıklamıştır.
 
Dünyanın bir çok yerinde yaşayan Çerkes sivil haklar savunucuları ve aktivistler bir araya gelerek, 21.06.2014 tarihinde Çerkes Soykırımı’nın tanınması için Ukrayna Devleti’ne başvuruda bulunmuşlardır. Ukrayna Devleti bu başvuruya cevap vermiş ve Ukrayna Devlet Başkanı, Ekselansları, Sayın Petro Poroşenko, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na konuyu çalışmaları için talimat vermiştir. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 07.07.2014 tarihli cevap dilekçesi ile, Sayın Poroşenko’nun verdiği bu talimatı ifade etmiş ve milletvekili Sayın Oleg Lyaşko’nun, Ukrayna Yüksek Rada'sına (Parlamentosu) ''Çerkes Halkına yapılan soykırımın görüşülmesi ve tanınması'' hakkında bir kanun teklifi sunduğu ve bu teklifin № 4203 sayısı ile kaydedildiğini açıklamıştır. Söz konusu kanun teklifinin amacının ise : “Rusya İmparatorluğunun 1763-1864 yılları arasında Kafkasya'daki sömürge politikaları sonucu Çerkes (Adıge) halkına yapılan soykırımın tanınması sorunu üzerine bilimsel ve tarihsel dayanaklarla birlikte siyasi ve hukuki işlemleri başlatmak” olduğu belirtilmiştir. Bahsedilen kanun teklifi daha sonra, Ukrayna Yüksek Radası yeni yasama döneminde,13.02.2015 tarihinde ve 2140 numara ile, milletvekili Sayın Dimitro Volodimiroviç tarafından yenilenmiştir. Kanun teklifi, şu anda İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde ilerleme kaydetmektedir.  
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde Wayne, Prospect Park, Haledon ve adlı idari birimler, sırasıyla 21 Mayıs 2014, 19 Temmuz 2014 ve 17 Temmuz 2014 tarihlerinde Çerkes Soykırımı’nı, somut gerekçelere dayanarak tanımışlardır.
 
Çerkes Soykırımı’nın tanınması amacıyla, bir diğer başvuru,11.11.2014 tarihinde Polonya’ya, dünyanın birçok yerinden Çerkes sivil haklar savunucuları ve aktivistler tarafından yapılmıştır. 
 
Çerkes soykırımının tanınması amacı ile en son başvuru ise,11.03.2015 tarihinde  Litvanya’ya yapılmıştır. Bu başvuru üzerine, Litvanya Cumhuriyeti Başkanı   Dalia Grybauskaitė’nin ofisinden verilen 30.03.2015 tarihli cevapta, başvurunun ilgili olması sebebiyle Litvanya Dışişleri Bakanlığı’na gönderildiği belirtilmektedir. Yine Litvanya Cumhuriyeti Başbakanı Algirdas Butkevičius’in ofisinden gönderilen 19.03.2015 tarihli cevapta, başvurunun bizatihi sayın Başbakan Algirdas Butkevičius’a iletildiği hususu vurgulanmıştır.  
 
Çerkes Soykırımı’nın tanınması için başka bir başvuru, 08.05.2015 tarihinde Estonya’ya yapılmıştır. Bunun üzerine,  Estonya Parlamentosu “Riigikogu”, Çerkes aktivistleri davet etmiş ve onlarla 04.06.2015 tarihinde bir toplantı düzenlemiştir. Bu toplantıda Eston milletvekiller, Riigikogu Dış İşler Komitesi Başkanı Hannes Hanso, Eerik-Niiles Kross, Artur Talvik, Jüri Adams, Mart Nutt ve Johannes Kert hazır bulunmuşlardır (http://www.riigikogu.ee/en/press-releases/others/members-of-the-riigikogu-met-with-the-representatives-of-the-circassian-community/). Estonya Parlamentosu “Riigikogu” nun, Çerkes Soykırımı’nı tanıması beklenmektedir. 
 
27.08.2015 tarihinde Moldova’ya ve 01.12.2015 tarihinde Romanya’ya da başvurular sunulmuştur. 
 
Çerkes Sorunu, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü neticesinde ortaya çıkmış bir sorundur ve bu sorunu çözme yükümlülüğü altındaki ülke Rusya Federasyonu’dur. Çerkes Sorunu hakkında, 21.yüzyılda bile Rusya İmparatorluğu’na ait argümanlarla hareket eden Rusya Federasyonu’nun, aslında diğer bütün konularda da aynı şekilde hareket ettiği, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde yer alan Kırım’ı işgal etmesiyle ve Ukrayna’nın doğusunda yaşayan Rusça konuşanlara yönelik baskılar bulunduğu gibi asılsız bahaneler öne sürerek aslında bütün bir Ukrayna’yı işgal etmeyi hedeflemesiyle ve hemen ardından özellikle Doğu Avrupa’ya ve bu arada Polonya’ya yönelttiği açık tehditlerle gün yüzüne çıkmış bulunmaktadır. Bir eski çağ alışkanlığı olan “fütuhat-toprak işgal ederek büyüme” düşüncesi, Rusya Federasyonu tarafından, üstelik bütün dünyayı da hayretler içerisinde bırakarak, modern çağa taşınmıştır.
 
 “Çerkes Problemi”, ulusal ve uluslararası özelliklere sahip olduğu kadar, aynı zamanda bir “değerler” problemidir, bu yüzden “Çerkesya”yı “Baltık-Karadeniz-Hazar Denizi” alanı içerisinde görmekteyiz. Çerkesler, Borjomi Deklerasyonu’nda belirtilen Avrupa değerlerinden yanadırlar.  
 
Belirtilen sebeplerden dolayı, Çerkes Soykırımının tanınması talebimizi Yüksek Makamlarınıza arz ederiz.
 
Saygılarımızla.
 
 
1. HAPİ CEVDET YILDIZ, BANDIRMA/TÜRKİYE.
2. MAHMUT Bİ, BURSA/TÜRKİYE.
3. ALMİR ABREG, MAYKOP/CIRCASSIA.
4. SAID SHUQOM, AMMAN / ÜRDÜN.
5. DR. ROUHI SHAHALTOUGH – AMMAN/ÜRDÜN 
6. ISHAQ MOLA , AMMAN/ÜRDÜN
7. MOHAMMAD SHAHANKARI – AMMAN/ÜRDÜN 
8. MOHAMMAD AZOKA, AMMAN / ÜRDÜN.
9. KHUADE ADNAN , MAYKOP/CIRCASSIA.
10. ADEL BASHQAWI , AMMAN/ÜRDÜN.
11. ANDZOR AKHOKHOV, NALCHIK/CIRCASSIA
12. UTIJ ABDULLAH TEBER,İSTANBUL/TÜRKİYE
13. MERETIKO KENAN KAPLAN, İSTANBUL/TÜRKİYE 
14. PROF.DR. ŞURDUM GÜNSEL AVCI, İSTANBUL/TÜRKİYE 
15. DR. KARDEN MURAT YILDIRIM , İSTANBUL/TÜRKİYE.
16. KUBE NURHAN FİDAN, İSTANBUL/TÜRKİYE. 
17. JUDE SAİM SEZGİN, SAMSUN/TÜRKİYE 
18. ADNAN QUDEBERDOQUA, AMMAN / ÜRDÜN.
19. ŞOGEN EMINE ARSLANDOK SEZGIN, KAYSERİ/ TÜRKİYE
20. ŞALAXHO RAGIP METE , SAKARYA/TÜRKİYE.
21. YARDIMCI DOÇENT DOKTOR GUT'E MAHMUT BİLGE BAŞTÜRK,ESKİŞEHIR/TÜRKİYE  
22. THAMOKUE CİHAT ULUS, KAYSERİ/TÜRKİYE
23. HABRACHO MURAT ÖZDEN ,İSTANBUL/TÜRKİYE
24. HUSHT SEMİH AKGÜN, İSTANBUL/TÜRKİYE
25. DR. ÖMER AYTEK KURMEL ,İSTANBUL/TÜRKİYE.
26. TAMARA BARSIK  , DUBAI, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ.
27. PŞEVU GÜNER KUBAN, MUĞLA/TÜRKİYE
28. JADE WUMAR DENİZ – SAKARYA/TÜRKİYE.
29. HATKO VURAL BAYRAM , İSTANBUL/TÜRKİYE
30. CUSHA WUMAR, IZMIR/TÜRKİYE.
31. YEŞİ MUSTAFA SAADET, İSTANBUL/ TÜRKİYE.
32. BALKAR SELÇUK, VAN/TÜRKİYE
33. GINA HABOUKH, NEW YORK/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ 
34. PROF.DR. HÜSNÜ DEMİRSOY, SAMSUN/TÜRKİYE
35. THATL SACİT TUNÇ, İSTANBUL/TÜRKİYE.
36. HATX YALÇIN KARABULUT, İSTANBUL/TÜRKİYE
37. NEĞUÇ HİKMET NEĞUÇ, DÜZCE/TÜRKİYE
38. YEKUASH CENK AVCI,İSTANBUL/TÜRKİYE 
39. ŞOGEN FARUK ARSLANDOK ,İSTANBUL/TÜRKİYE
40. SHEWLOK ERDINC UNSALAN – K.MARAS/TÜRKİYE.
41. ALI BERZEG, NEW YORK/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ 
42. Dr. CELAL YAVUZ, BALIKESIR/TÜRKİYE
43. THAGUSE EMRE AKCAN ,SAKARYA/TÜRKİYE
44. KALEKUTE ENVER SAGLAM , İSTANBUL/TÜRKİYE
45. MIQOD NAHİDE DEMİR AYBAT – KONYA/TÜRKİYE
46. AWTLE MUSTAFA YÜKSEL,SAMSUN/TÜRKİYE
47. HAK’ASHE ERKAN BATIR , KAYSERİ/TÜRKİYE
48. MELGOŞ İLHAMİ DEMİR, TOKAT/ TÜRKİYE
49. DR. YETKİN İNANÖZ, İSTANBUL/TÜRKİYE
50. KHUAKO FEHİM SARAÇ, İSTANBUL/TÜRKİYE
51. KUEKUE CANER , KAYSERİ/TÜRKİYE
52. DR. MURAT DEMİRHAN, ANKARA/TÜRKİYE
53. ŞEWCEN ÖMER ERKAN,MÜNİH/ALMANYA
54. YEKUAŞ YÜKSEL NİDA,MANİSA/TÜRKİYE
55. KUBE PERVİN MATSON, GÄVLE / İSVEÇ
56. BAĞ OĞUZ BAĞCI,MELBOURNE/AVUSTRALYA
57. Dr. HÜSEYİN DEMİRSOY,  SAMSUN/TÜRKİYE
58. ŞEWOŞ NEFİN GÜÇLÜ,AMSTERDAM/ HOLLANDA
59. PŞIĞUSE TEKNUR BAŞOK, İSTANBUL/TÜRKİYE
60. MAUŞE HUSEYİN ULAMLI, YOZGAT/TÜRKİYE 
61. MERZEY EROL, KAYSERİ/TÜRKİYE
62. ŞEWCEN CEVAHİR ERKAN, MÜNİH/ALMANYA
63. EŞREF BAŞ, SİNOP/TÜRKİYE
64. IEZELDEEN SHOAIB , TIDAHOLM/İSVEÇ.
65. ADAM GORKOZ, KFAR KAMA/İSRAİL
66. SARAH ASHMOZ , KFAR KAMA/İSRAİL.
67. AYBAK ASHMOOZ , KFAR KAMA/İSRAİL.
68. SUSAN ASHMOZ , KFAR KAMA/İSRAİL.
69. NEBAL SHAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL
70. JUNAY SHAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL
71. ASIM SHAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL
72. ARIF NASH , KFAR KAMA/İSRAİL
73. BELLA SHJASH , KFAR KAMA/İSRAİL
74. WAFA HAKHU , KFAR KAMA/İSRAİL
75. MERVAT LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
76. YAHYA HAKHO , KFAR KAMA/İSRAİL.
77. GORKOJ JUSHAN , KFAR KAMA/İSRAİL
78. BEBARS A. SHAWGAN , KFAR KAMA/İSRAİL
79. AZMI THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
80. JAMIL SHJASH , KFAR KAMA/İSRAİL
81. SUHAILA SHJASH , KFAR KAMA/İSRAİL
82. MARYAM NATKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
83. ESMAEL LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL
84. ALI LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
85. ADAM LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
86. AMIR LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
87. HAROUN HAKHO , KFAR KAMA/İSRAİL.
88. SAFWAN HAKHU , KFAR KAMA/İSRAİL.
89. MOHAMMAD LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
90. OMAR NAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL
91. LINA SHAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL.
92. RANIA GORKOJ , KFAR KAMA/İSRAİL
93. NAPSO HAROUN , KFAR KAMA/İSRAİL
94. SANA'A LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
95. YACOUB LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
96. HALA LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
97. ADNAN LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
98. MARIAN LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL.
99. ISMAIL ASHMOZ , KFAR KAMA/İSRAİL.
100. LINDA LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL
101. ABDEL RAHMAN LABAY , KFAR KAMA/İSRAİL
102. SAMARA ASHMOZ , KFAR KAMA/İSRAİL.
103. FADEL ABZAKH , KFAR KAMA/İSRAİL.
104. AZIZ KHAWAJ , KFAR KAMA/İSRAİL.
105. MOHAMMAD SHOGAN , KFAR KAMA/İSRAİL.
106. LANAH SHOGAN , KFAR KAMA/İSRAİL.
107. SUAD HARSHOUQ , KFAR KAMA/İSRAİL.
108. HAROUN THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
109. FOUAD SHOSH’HA , KFAR KAMA/İSRAİL.
110. TAMBI SHOSH’HA , KFAR KAMA/İSRAİL.
111. SYLVIA ECHLIEN , KFAR KAMA/İSRAİL
112. LISA THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
113. MARYAM SHOSH’HA , KFAR KAMA/İSRAİL.
114. ALI AMIN SHJASH , KFAR KAMA/İSRAİL.
115. ALI HADISH , KFAR,KAMA, İSRAİL.
116. BASMA NASH , KFAR KAMA/İSRAİL
117. ZAKARIA KHAWAJ , KFAR KAMA/İSRAİL
118. FIRAS ZAWER , KFAR KAMA/İSRAİL
119. NOUR BEY  NATKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
120. NOURA NAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL.
121. MERVAT KHAWAJ , KFAR KAMA/İSRAİL
122. HAROUN JINDAR , KFAR KAMA/İSRAİL.
123. BADER THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
124. IMAD SHABSOUGH , AMMAN/ÜRDÜN
125. ANAS BASHMAF , KFAR KAMA/İSRAİL
126. LINAH THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
127. IBRAHIM THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
128. IBRAHIM KHAWAJ , KFAR KAMA/İSRAİL
129. SHINA KHAWAJ , KFAR KAMA/İSRAİL
130. JULIAN CHOS’HA , KFAR KAMA/İSRAİL
131. JAM HORAN , KFAR KAMA/İSRAİL
132. SARAH NAPSO , KFAR KAMA/İSRAİL
133. SAID LAMBER , KFAR KAMA/İSRAİL
134. HUDA ABERG , KFAR KAMA/İSRAİL
135. ISHAQ GORKOJ , KFAR KAMA/İSRAİL
136. NAPSO FOUAD , KFAR KAMA/İSRAİL
137. JAN OMAR , KFAR KAMA/İSRAİL
138. NAFNA SHOGAN , KFAR KAMA/İSRAİL
139. FAKHER SALEH , KFAR KAMA/İSRAİL
140. ISHAQ NASH , KFAR KAMA/İSRAİL
141. LANA AQBI – OTAWA/KANADA 
142. SARAH THAWKHO , KFAR KAMA/İSRAİL
143. MAJD GHOTOQ , ÇERKES DİASPORASI
144. ZACK BARSAQUA , NEW JERSEY/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
145. BELAL BEYRAM BASHKOUR , SURİYE
146. MAHER AQBI ,AMMAN/ÜRDÜN
147. JANET BASHQAWI ,AMMAN/ÜRDÜN
148. MALIK LIBZO ,AMMAN/ÜRDÜN
149. AHMAD AL-DAGHESTANI ,AMMAN/ÜRDÜN
150. JAWAD HABI ,AMMAN/ÜRDÜN
151. TAMBI BIYOUK ,AMMAN/ÜRDÜN
152. HAMID ABZAKH ,AMMAN/ÜRDÜN
153. ZAINA BASHQAWI ,AMMAN/ÜRDÜN
154. AMIN ANSOUQA ,AMMAN/ÜRDÜN
155. DR. LISA JARKASI , MELBOURNE/AVUSTRALYA
156. HASAN NABAS , AMMAN/ÜRDÜN 
157. ADNAN YUNS AFEMAJ , ZARQA, ÜRDÜN.
158. MAZEN LEBZO ,AMMAN/ÜRDÜN
159. MOHAMMAD HAMZOUQ ,AMMAN/ÜRDÜN
160. KAMAL BARSEQ ,AMMAN/ÜRDÜN
161. DANA WAJOKH, NEW JERSEY/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
162. OMAR SHABSOUGH , AMMAN/ÜRDÜN 
163. DUVE ORHAN DEMİRSOY, SAMSUN/TÜRKİYE
164. AHMAD BASHQAWI – TORONTO/KANADA 
165. OTHMAN SHABSOUGH ,AMMAN/ÜRDÜN
166. MADEEN SOBER , AMMAN/ÜRDÜN 
167. NADER ABZAKH , AMMAN/ÜRDÜN 
168. SAWSER HATUKAY, KFAR,KAMA, İSRAİL 
169. ABDALRAHMAN KARAF , ŞAM/SURİYE.
170. AMMAR TOU , HUMUS/SURİYE.
171. TSEY İLHAN DEMIRBAŞÇA, YALOVA/TÜRKİYE                                       
172. BİRANT NECATİ KIZILKAYA,YALOVA /TÜRKİYE                                      
173. NAJE  BERK  ATLI ,KONYA/TÜRKİYE                                                          
174. YEDİÇ ÇAĞATAY ÖZBAY,MUNICH/ALMANYA                                       
175. SOKUR ABDULMETİN SUNGUR, ANKARA/TÜRKİYE   
176. ŞİD TACETTİN ÇETİNKAYA, KAYSERİ/TÜRKİYE     
177. GUKAY BİLLUR AKTÜRK,İSTANBUL/TÜRKİYE  
178. AHMAD BASHQOY , FRESNO/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
179. HANA HAJIBEK , HUMUS/SURİYE.
180. SANA VAROUQA, ARKANSAS/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
181. DALAL SHAKER – NEW JERSEY/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
182. ZUHAIR BASHQAWI , CHICAGO/AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
183. SALWA SHAHANKKRY KHAWAJ, AMMAN / ÜRDÜN.
184. TAMER DESHAK, KFAR KAMA, İSRAİL.
185. ALI HATUQA, FKÖ YÜRÜTME KURULU ÜYESİ, FİLİSTİN.
186. MARIAN CHUYEQWA، AMMAN / ÜRDÜN.
187. DR. AHMAD CHARKAS KATAW, KERKÜK / IRAK.
188. SAMIR MOHAMMAD QADER, KERKÜK / IRAK.
189. MOHAMMAD HUSSEIN ALI, KERKÜK / IRAK.
190. YELDARIM MOHAMMAD HUSSEIN, KERKÜK / IRAK.
191. HUSSAM ALI ABDULLAH, KERKÜK / IRAK.
192. IMAN ALI ABDULLAH, KERKÜK / IRAK.
193. ANNA LOKHVITSKAYA, TBILISI / GEORGIA.
194. IRFAN BAYOUQA, NEW JERSEY, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
195. ASMA’A HAJIBEK, HOMS, SURİYE.
196. ABDULLAH KHOTA, KAHRAMANMARAŞ/ TÜRKİYE.
197. BARINA KHOTA, KAHRAMANMARAŞ / TÜRKİYE.
198. ASTEMIR KHOTA, KAHRAMANMARAŞ / TÜRKİYE.
199. TAMARA KHOTA, KAHRAMANMARAŞ / TÜRKİYE.
200. FARHAN BLANAGABS, KAHRAMANMARAŞ / TÜRKİYE.
201. RANIA BAIRAM, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
202. READA BAIRAM, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
203. NOUR MAHMOUD, SURİYE.
204. MOHAMMAD MAHMOUD, SURİYE.
205. ANZOR TSEY, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
206. ASLAN TSEY, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
207. SEBSA TSEY, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
208. SENA TSEY, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
209. SAMER GHOJIL, SURİYE.
210. RAMI GHOJIL, SURİYE.
211. EMAD KHORAN, AMMAN / ÜRDÜN.
212. ABDULSALAM SHAKOJ, GRAZ / AUSTRIA.
213. DANIA SHA’ABAN, NEW YORK / AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
214. AWNI MAHER, AMMAN/ÜRDÜN
215. DR. REEM BASHQOY, FRESNO, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ.
216. RANIM DODOKH, AMMAN / ÜRDÜN.
217. SULTAN DODOKH, AMMAN / ÜRDÜN.
218. HUSSEIN SHABSOUGH, AMMAN / ÜRDÜN.
219. ISAM BASHQAWI, AMMAN / ÜRDÜN.
220. IHSAN ELYAS KHON, ÇERKES DİASPORASI.
221. MARWAN JALUQA, ZARQA / ÜRDÜN.
222. AMER IBRAHIM DUDUKH, AMMAN / ÜRDÜN.
223. MORAD AHMED KABRTAY, AMMAN / ÜRDÜN.
224. MOHAMMED NASSER DUDUKH, AMMAN / ÜRDÜN.
225. DANIAL MOHAMMAD KHAMASH, AMMAN / ÜRDÜN.
226. MARK MOLA, AMSTERDAM / HOLLANDA.
227. MOUNIR SHAKOUJ - ADANA / TÜRKİYE.
228. HAROUN NATKHO - KFAR KAMA / İSRAİL.
229. MUNA KHAWAJ - KFAR KAMA / İSRAİL.
230. ALLISON MACKANZI , SEATTLE / AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
231. ORHAN HALMAN- İSTANBUL, TÜRKİYE/TÜRKİYE
232. TSEY İLKER ÖZKAN, YALOVA/TÜRKİYE
233. AYSEL OKAN HOŞGİT, İSTANBUL/ TÜRKİYE
234. MAMIŞ METİN ÖZDEMİR, İSTANBUL/ TÜRKİYE
235. WELPENOKA ONUR YALDIZ,İSTANBUL/ TÜRKİYE
236. HAKULE VEDAT EROĞLU, IZMIT/TÜRKİYE
237. MEMŞE OKAN ASLAN, ESKİŞEHİR/TÜRKİYE
238. TLHIUJ MURAT SEYOK DÜZCE/ TÜRKİYE
239. JAJIY ÖMER ÖZAYDEMİR, OAKVILLE/KANADA
240. VOVKO METİN AKSOY, İZMİT/ TÜRKİYE
241. YEBJIN SEDAT YENİŞEN, İZMİT/ TÜRKİYE
242. HUŞT DR. MUSTAFA ERKUL SAKARYA/TÜRKİYE
243. ÇUŞHA SELÇUK ÖZDEN, İSTANBUL/TÜRKİYE
244. AYMAN AZOUQA,AMMAN/JORDAN
 

 

طلب إلى فنلندا للاعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية التي ارتكبتها الإمبراطورية القيصرية الروسية

فخامة رئيس جمهورية فنلندا، ساولي نينيستو (Sauli Väinämö Niinistö)

 

معالي رئيسة البرلمان في جمهورية فنلندا، ماريا لوهيلا (Maria Lohel)

 

 معالي رئيس وزراء جمهورية فنلندا، يوها سيبيلا (Juha Sipilä)

 

06 ديسمبر/كانون الأول 2015

 

الموضوع: طلب للاعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية التي ارتكبتها الإمبراطورية الروسية القيصرية

 

في القرنين الثامن عشر والتاسع عشر، وقعت إبادة جماعية ضد الشعب الشركسي (الأديغي) حيث أبيدت أغلبية كبيرة من الشراكسة من قبل الإمبراطورية الروسية للسيطرة على بلادنا، وطن الشركس (الأديغه). واضطر الذين نجوا إلى ترك وطنهم وتم ترحيلهم ونفيهم بشكل جماعي، وكما خططت الإمبراطورية الروسية، فإن مئات الآلاف من الأشخاص لقوا حتفهم خلال عملية النفي إلى المنفى. ووفقا لشعار التصق بالجنرالات الروس والسلطات الروسية، فإن الإمبراطورية الروسية كانت بحاجة إلى “الأرض التي يمتلكها الشركس، وليس لشركس أنفسهم”.

 

واستمرت عمليات النفي أيضا بعد عام 1864 بأعذار وأقنعة مختلفة، وتم استعمال جميع أنواع الضغوط لجعل حفنة من الشركس الذين بقوا في الخلف عبر بعض الأساليب لمغادرة وطنهم كذلك. الوثائق ذات الصلة هي في الأرشيفات بالإضافة إلى وثائق نشرها شهود عيان في شهادات شخصية.

 

واليوم، يعيش عُشْر عدد السكان الشركس (الأديغه) فقط، أي حوالي 700،000 نسمة في قطعة من الأرض يمكن أن تمثل جزءا بسيطاً من شركيسيا التاريخية، وهي مبعثرة ومقسّمة هنا وهناك. وعلى الرغم من أن الشركس ينتمون لأمة واحدة، فقد حُكم عليهم من قبل الإدارة السوفياتية ووريثتها، إدارة الفيدراليّة الرّوسيّة، أن يعيشوا مفكّكي الأوصال، في جيوب سياسية متفرّقة، وبأسماء مختلفة كما لو كانوا من قوميات متعدّدة وهم كذلك معزولين عن بعضهم البعض.

 

في الوقت الحاضر، وبسبب الإبادة الجماعية الشركسية والمنفى، أُجبر 90 ٪ من التّجمّع السكاني الشركسي بأن يعيش خارج الوطن، منتشراً في أكثر من خمسين بلداً من بلدان العالم. إن “حق السكان الأصليين بأن يكون لهم تواصلٌ مع وطنهم” كحق أساسي من حقوق الإنسان للشركس في المنفى مقيد إلى درجة أنّهُ معدوم. وترفض الفيدراليّة الروسية السماح للشركس في المنفى بأن يعودوا إلى وطنهم الشركسي حتى لو كان ذلك لأغراض إنسانية مُلِحّة. وقد طلب الشراكسة في سوريا الذين احتجِزوا في نار الاضطرابات المدنية بين الجانبين في الحرب الداخليّة والتي ما زالت دائرة هناك وتعرّضوا خلالها لكل آلام الصراع، العودة إلى وطنهم بسبب خطر الموت لكن لم يؤخذ طلبهم حتّى بعين الاعتبار من قبل الفيدراليّة الرّوسيّة.

 

الى جانب ذلك، فإن الناشطين الذين عبّروا عن أفكارهم حول “القضيّة الشركسية” عبر السبل والوسائل الديمقراطية والقانونية والسلمية تم اعتقالهم ومضايقتهم وتم إخضاعهم للضغوط عبرالتهديدات الصريحة والمستترة. إن هذا الوضع في المسألة ما زال مستمراً وبأشكالٍ مختلفة.

 

وفي وحدات الفيدراليّة الرّوسيّة تم صدور قرار برلمان جمهورية قباردينو – بلكاريا ويحمل الرقم (№977–XII-B)، والمؤرّخ بتاريخ 7 فبراير/شباط 1992، وقرار برلمان جمهورية أديغيا ويحمل الرّقم (64-1)، والمؤرخ بتاريخ 29 أبريل/نيسان 1996، حيث اعترفا على قدم المساواة بالإبادة الجماعية التي ارتكبت ضد الشراكسة، والتي وقعت خلال الحرب الروسية – الشركسية التي استمرت 101 عاما، وقاما بإدانة ذلك. وطلبا من الفيدراليّة الرّوسيّة الاعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية.

 

وجورجيا، في 20 مايو/أيّار 2011، وفي القرار الذي تم التوصل إليه في برلمانها بناء على طلب من الشعب الشركسي، كانت أول دولة عضوا في الأمم المتحدة تعترف بالإبادة الجماعية الشركسية.

 

وفقا لذلك القرار الذي توصل إليه البرلمان الجورجي، اقترفت الإمبراطورية الروسية كذلك خلال الحرب التي دارت رحاها بين عامي 1763-1864، التطهير العرقي ضد الشراكسة واستُبدلوا بمجموعة عرقيّة أخرى (السكان الروس) في وطن الشراكسة وذلك وفقاً لسياسة الدّولة. وعبر الشروع في أنشطة عسكرية تهدف إلى معاقبة المدنيين، قامت بإبادة جزء كبير من السكان الشركس تماماً، وذلك وفقا لمراقبين مستقلين. وتم إحداث مجاعة مصطنعة وانتشرت الأمراض المعدية بين السكان المدنيين.

 

وقد أعلن البرلمان الجورجي، بأنّهُ وفقاً لاتفاقية لاهاي الرابعة المؤرّخة بتاريخ 18 أكتوبر/تشرين الأوّل 1907 ولاتفاقيّة المعاقبة على جريمة الإبادة الجماعية لعام 1948، فإن الإجراءات التي ارتكبت ضد الشركس كانت إبادة جماعية.

 

تقدم المدافعون عن الحقوق المدنية والنشطاء الشركس من مختلف أنحاء العالم بالطلب من حكومة أوكرانيا في 21 / 06 / 2014 للإعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية. ردت الحكومة الأوكرانية على هذا الطلب وهكذا أوعز سيادة الرئيس الأوكراني بترو بوروشينكو (Petro Poroshenko)، إلى وزارة الشؤون الخارجية الأوكرانية التحقيق في القضية. عبر ممثلون عن وزارة الخارجيّة في ردهم المقتضب بتاريخ 07 / 07 / 2014، عن تعليمات السيد بوروشينكو، وذكروا أن عضو الكونغرس أوليغ لياشكو (Oleg Lyashko) قدم اقتراحاً تشريعياً يحمل الرقم 4203 للمجلس الأعلى الأوكراني (Supreme Rada) من أجل “المناقشة والإعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية”. وذكر أن الغرض من الاقتراح هو “الشروع في عملية سياسية وقانونية بشأن الاعتراف بالإبادة الجماعية للأمة الشركسية (الأديغيّة) والناجمة عن السياسة الإستعماريّة للإمبراطورية الروسية من عام 1763 ولغاية عام 1864 ودعم العملية من خلال البيانات العلمية والتاريخية”. وقد تم تجديد الإقتراح التشريعي تحت الرقم 2140 المؤرّخ بتاريخ 13 / 02 / 2015 من قبل عضو البرلمان السيد دميترو فلوديمروفيتش (Dmytro Volodimirovich) في دورة التشريعات الجديدة في المجلس الأعلى الأوكراني (Verkhovna Rada). فثمة إجراءات جارية من قبل لجان حقوق الإنسان (Committee on Human Rights) والأقليات القومية (National Minorities) والعلاقات الدولية (International Relations) في البرلمان الأوكراني.

 

لقد اعترفت الوحدات الإدارية: واين (Wayne)، وبروسبكت بارك (Prospect Park) وهالدون (Haledon)  في ولاية نيو جيرسي (New Jersey)، في الولايات المتحدة الأمريكية بالإبادة الجماعية الشركسية في 21 مايو/أيار 2014، و19 يوليو/تموز 2014، و17 يوليو/تموز 2014 على التوالي وعلى أسس ملموسة.

 

وتم تقديم طلب آخر للاعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية إلى بولندا بتاريخ 11 / 11 / 2014 من قبل الناشطين المدافعين عن الحقوق المدنية الشركسية في جميع أنحاء العالم.

 

وأرسل الطلب التالي إلى ليتوانيا في 2015/03/11 وذلك للإعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية. وبناءً على الطلب المذكور، وفي رد بتاريخ 2015 / 3 / 30، من مكتب رئيسة جمهورية ليتوانيا، داليا غريباوسكايتي، ذكر أنه تم استلام الطلب وجرى تحويله إلى وزارة الشؤون الخارجية باعتبار أن الوزارة هي المختصة فيما يتعلق بالقضية. في هذا السياق، وفي رد أرسل من قبل مكتب رئيس الوزراء سلط الضوء فيه على أن الطلب أحيل إلى مكتب رئيس الوزراء الجيرداس بوتكيفيسيوس.

 

وقد تم تقديم الطلب الأخير لاستونيا يوم 2015/08/05 للاعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية. عندئذٍ دعا البرلمان الإستوني “ريجيكوغو” (Riigikogu) الناشطين الشركس والتقى معهم في 4 ينويو/حزيران 2015. وشارك في الإجتماع كل من النواب الاستونيين: هانس هانزو (Hannes Hanso)، رئيس لجنة الشؤون الخارجية في البرلمان، وإيريك-نيلس كروس (Eerik-Niiles Kross)، وأرتور تالفيك (Artur Talvik)، وجوري آدمز (Jüri Adams)، ومارت نوت (Mart Nutt) ويوهانس كيرت (Johannes Kert) (http://www.riigikogu.ee/en/press-releases/others/members-of-the-riigikogu-met-with-the-representatives-of-the-circassian-community/). ومن المتوقع أن يعترف برلمان إستونيا “ريجيكوغو” بالإبادة الجماعية الشركسية.

 

وفوق ذلك، تم ارسال طلب آخر إلى مولدافيا في 27 / 8 / 2015.

 

القضية الشركسية هي المشكلة التي حدثت نتيجة للإبادة الجماعية الشركسية والنفى، والجهة الملزمة بحل هذه المشكلة هي الفيدرالية الروسية. أصبح من الواضح أن الفيدرالية الروسية، التي تعمل وفق نفس الحجج التي عملت بموجبها الإمبراطورية الروسية حول القضيّة الشركسية حتى في القرن الحادي والعشرين، وتتصرف بنفس الطريقة في جميع المواضيع عبر احتلالها لشبه جزيرة القرم، التي هي أرض تقع ضمن الحدود الإقليمية لأوكرانيا وتدّعي دون مبرر قمع الناطقين بالروسية الذين يعيشون في الواقع في شرق أوكرانيا، مستهدفة احتلال كامل أوكرانيا وبعدها التهديد المفتوح نحو بولندا وأوروبا الشرقية. ومن المعروف جيدا أن الوضع في ترانسنيستريا (Trans-Dniester) يندرج بالفعل في نفس الإطار. إنه مراس من العالم القديم “لإخضاع الأراضي الّتي يزداد حجمها نتيجة للإحتلال”، حيث جرى الإعتقاد أنه أسلوب العالم القديم في التفكير لكنه انتقل إلى العالم المعاصر من قبل الفيدرالية الروسية، أضف إلى ذلك، تاركة العالم بأسره في دهشة.

 

وتتعلّق “القضيّة الشركسية” بِ“القيم” بقدر ما هي تتعلق “برموزها الوطنية والعالميّة، وبالتالي فإننا نعتبر “شركيسيا” ضمن منطقة “بحر البلطيق — البحر الأسود — بحر قزوين”. ويؤيّد الشركس القيم الأوروبّيّة وفقا لإعلان بورجومي (Borjomi Declaration).

 

نحن الموقعون أدناه، بعد الإحترام، نقدم طلبنا لفخامتكم للاعتراف بالإبادة الجماعية الشركسية:

 

1. حابى جودت يلدز، بانديرما / تركيا.

 

2. محمود بي، بورصة / تركيا.

 

3. ألمير أبرغ، مايكوب / شركيسيا.

 

4. سعيد شقم، عمان / الأردن.

 

5. الدكتور روحي شحالتوغ، عمان / الأردن.

 

6. إسحق مولا، عمان / الأردن.

 

7. محمد شهنكري، عمان / الأردن.

 

8.  محمد أزوقة، عمان / الأردن.

 

9.  خواد عدنان، مايكوب / شركيسيا.

 

10. عادل بشقوي، عمان / الأردن.

 

11. أندزور أخوخوف، نالتشيك / شركيسيا.

 

12. يوتيج عبدالله تيبير، إسطنبول / تركيا.

 

13. ميريتيكو كينان كابلان، إسطنبول / تركيا.

 

14. البروفيسورة الدكتورة شردم غونزيل أوجي، إسطنبول / تركيا.

 

15. الدكتور قردن مراد يلدريم، إسطنبول / تركيا.

 

16. كوبي نورهان فيدان، إسطنبول / تركيا.

 

17. جود صايم سيزغين، سامسون / تركيا.

 

18. عدنان قوديبردوقوا، عمان / الأردن.

 

19. شوجن أمين آرسلانوك سيزغين، قيصري / تركيا.

 

20. شلاخوة رجب ميتا، سكاريا / تركيا.

 

21. مساعد بروفيسور قوطة محمود بيلج باستورك، إسكيشهر / تركيا.

 

22. تحاموق جهاد أولوس، قيصري / تركيا.

 

23. حبراقو مراد أوزدن، إسطنبول / تركيا.

 

24. خوست سميح أكغون، إسطنبول / تركيا.

 

25. الدكتور عمر أيتك كورميل، إسطنبول / تركيا.

 

26. تمارا برسيق، دبي / الإمارات العربية المتحدة.

 

27. بشيفو غونار كوبان، موغلا / تركيا.

 

28. جيد وومار دينيز، سكاريا / تركيا.

 

29. حاتكو فورال بيرم، إسطنبول / تركيا.

 

30. كوشا وومار، إزمير / تركيا.

 

31. ياشي مصطفى سعدات، إسطنبول / تركيا.

 

32. بلكر سلجوق، فان / تركيا.

 

33. جينا حبوخ، الولايات المتحدة الأمريكيّة.

 

34. البروفيسور الدكتور حسنو ديميرسوي، سامسون / تركيا.

 

35. ثاتل ساجد تونج، إسطنبول / تركيا.

 

36. هياتكس يالشين كارابولوت، إسطنبول / تركيا.

 

37. نغوج حكمت نغوج، دوزجه / تركيا.

 

38. ييكواش جينك أوجي، إسطنبول / تركيا.

 

39. شوجن فاروق أرسلانوق، إسطنبول / تركيا.

 

40. شولوك إردينك أونسالان، ك. ماراس / تركيا.

 

41. علي برزج،  نيويورك / الولايات المتحدة الأميركية.

 

42. الدكتور جلال يافوز، بالِق أسير / تركيا.

 

43. تحاجوش إيمري أكجان، سكاريا / تركيا.

 

44. كاليكوت أنور ساغلام، اسطنبول / تركيا.

 

45. مقود ناهدة دمير أيبات، قونية / تركيا.

 

46. أوتلي مصطفى يوكسل، سامسون / تركيا.

 

47. هاكعشي اركان باتر، قيصري / تركيا.

 

48. ملجوش إلهامي دامر، توكات / تركيا.

 

49. الدكتور يتكن إنانوز، اسطنبول / تركيا.

 

50. خواكو فهيم سراج، إسطنبول / تركيا.

 

51. كويكو جنار، قيصري / تركيا.

 

52. الدكتور مراد دميرهان، أنقرة / تركيا.

 

53. شوجن عمر إركان، ميونيخ / ألمانيا.

 

54. ييكواش يوكسل نداء، مانيسا / تركيا.

 

55. كوبي بيرفين ماتسون، يفله / السويد.

 

56. باغ أوغوز بخشي، ملبورن / أستراليا.

 

57. الدكتور حسين ديميرسوي، سامسون / تركيا.

 

58. شيووسف نيفين غوغلو، أمستردام / هولندا.

 

59. بشيغوسي تيكنور باسوك، إسطنبول / تركيا.

 

60. موشي حسين أولاملي، يوزغات / تركيا.

 

61. ميرزي إيرول، قيصري / تركيا.

 

62.  شوجن جواهر إركان، ميونيخ / ألمانيا.

 

63. أشرف باج، سينوب / تركيا.

 

64. عزالدين شعيب، تيداهولم / السويد.

 

65. آدم غوركوز، كفر كما / إسرائيل.

 

66. سارة أشموز، كفر كما / إسرائيل.

 

67. أيبك أشموز، كفر كما / إسرائيل.

 

68. سوزان أشموز، كفر كما / إسرائيل.

 

69. نبال شابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

70. جوناي شابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

71. عاصم شابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

72. عارف ناش، كفر كما / إسرائيل.

 

73. بيلا شجاش، كفر كما / إسرائيل.

 

74. وفاء حاخو، كفر كما / إسرائيل.

 

75. ميرفت لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

76. يحيى حاخو، كفر كما / إسرائيل.

 

77. غوركج  جوشان، كفر كما / إسرائيل.

 

78. بيبرس أ. شوجن، كفر كما / إسرائيل.

 

79. عزمي تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

80. جميل شجاش، كفر كما / إسرائيل.

 

81. سهيلة شجاش، كفر كما / إسرائيل.

 

82. مريم ناتخو، كفر كما / إسرائيل.

 

83. اسماعيل لباي، كفر كما / إسرائيل.

 

84. علي لباي، كفر كما / إسرائيل.

 

85. آدم لباي، كفر كما / إسرائيل.

 

86. أمير لباي، كفر كما / إسرائيل.

 

87. هارون حاخو، كفر كما / إسرائيل.

 

88. صفوان حاخو، كفر كما / إسرائيل.

 

89. محمد لباي، كفر كما / إسرائيل.

 

90. عمر نابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

91. لينا شابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

92. رانية غوركظ، كفر كما / إسرائيل.

 

93. نابسو هارون، كفر كما / إسرائيل.

 

94. سناء لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

95. يعقوب لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

96. هالا لباي — كفر كما / إسرائيل.

 

97. عدنان لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

98. مريان لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

99. إسماعيل آشموز، كفر كما / إسرائيل.

 

100. ليندا لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

101. عبدالرحمن لاباي، كفر كما / إسرائيل.

 

102. سمارا اشموز، كفر كما / إسرائيل.

 

103. فاضل أبزاخ، كفر كما / إسرائيل.

 

104. عزيز خواج، كفر كما / إسرائيل.

 

105. محمد شوجن، كفر كما / إسرائيل.

 

106. لانا شوجن، كفر كما / إسرائيل.

 

107. سعاد حرشوق، كفر كما / إسرائيل.

 

108. هارون تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

109. فؤاد شوشحة، كفر كما / إسرائيل.

 

110. تامبي شوشحة، كفر كما / إسرائيل.

 

111. سيلفيا ايشلاين، كفر كما / إسرائيل.

 

112. ليزا تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

113. مريم شوشحة، كفر كما / إسرائيل.

 

114. علي امين شجاش، كفر كما / إسرائيل.

 

115. علي حديش، كفر كما / إسرائيل.

 

116. بسمة ناش، كفر كما / إسرائيل.

 

117. زكريا خواج، كفر كما / إسرائيل.

 

118. فراس زاور، كفر كما / إسرائيل.

 

119. نور بي ناتخو، كفر كما / إسرائيل.

 

120. نورا نابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

121. ميرفت خواج، كفر كما / إسرائيل.

 

122. هارون جندار، كفر كما / إسرائيل.

 

123. بدر تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

124. عماد شابسوغ، عمان / الأردن.

 

125. أناس بشماف، كفر كما / إسرائيل.

 

126. لينا تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

127. إبراهيم تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

128. إبراهيم خواج، كفر كما / إسرائيل.

 

129. شينا خواج، كفر كما / إسرائيل.

 

130. جوليان تشوصحا، كفر كما / إسرائيل.

 

131. جام حوران، كفر كما / إسرائيل.

 

132. ساره نابسو، كفر كما / إسرائيل.

 

133. سعيد لامبر، كفر كما / إسرائيل.

 

134. هدى أبرج، كفر كما / إسرائيل.

 

135. إسحق غوركوظ، كفر كما / إسرائيل.

 

136. نابسو فؤاد، كفر كما / إسرائيل.

 

137. جان عمر، كفر كما / إسرائيل.

 

138. نافنا شوجن، كفر كما / إسرائيل.

 

139. فاخر صالح، كفر كما / إسرائيل.

 

140. إسحق ناش، كفر كما / إسرائيل.

 

141، لانا عقبي، أوتاوا / كندا.

 

142. ساره تحاوخو، كفر كما / إسرائيل.

 

143. مجد غوتوق، المهجر الشركسي.

 

144. زاك برسيقوا، نيوجيرسي / الولايات المتحدة الأميركية.

 

145. بلال بيرم بشكور، سوريا.

 

146. ماهر عقبي، عمان / الأردن.

 

147. جانيت بشقوي، عمان / الأردن.

 

148. مالك لبزو، عمان / الأردن.

 

149. أحمد الداغستاني، عمان / الأردن.

 

150. جواد حابي، عمان / الأردن.

 

151. تامبي بيوك، عمان / الأردن.

 

152. حميد أبزاخ، عمان / الأردن.

 

153. زينة بشقوي، عمان / الأردن.

 

154. أمين أنسوقة، عمان / الأردن.

 

155. الدكتورة ليزا جركسي، ملبورن / أستراليا.

 

156. حسن نباص، عمان / الأردن.

 

157. عدنان يونس أفيماج، الزرقاء / الأردن.

 

158. مازن لبزو، عمان / الأردن.

 

159. محمد حمزوق، عمان / الأردن.

 

160. كمال برسيق، عمان / الأردن.

 

161. دانا وجوخ، نيوجيرسي / الولايات المتحدة الآميركية.

 

162. عمر شابسوغ، عمان / الأردن.

 

163. دوف أورهان ديميرسوي، سامسون /  تركيا.

 

164. أحمد بشقوي، تورنتو / كندا.

 

165. عثمان شابسوغ، عمان / الأردن.

 

166. مدين صوبر، عمان / الأردن.

 

167. نادر أبزاخ، عمان / الأردن.

 

168. ساوسر حتوقاي، كفر كما / إسرائيل.

 

169. عبدالرحمن كراف، دمشق / سوريا.

 

170. عمار تو، إربد / الأردن.

 

171. تسي إلهان ديميرباشجا، يلوفا / تركيا.

 

172. بيرانت نجاتي كيزيلكايا، يلوفا / تركيا.

 

173. ناجي برك أتلي، قونيا / تركيا.

 

174. يديش شجتاي أوزباي، ميونيخ / ألمانيا.

 

175. شكر عبدالمتين شنجر، أنقرة / تركيا.

 

176. شد تاج الدين جتنكايا، قيصري / تركيا.

 

177. غوكاي بيلور أكتورك، إسطنبول / تركيا.

 

178. أحمد بشقوي، فريزنو / الولايات المتحدة الآميركية.

 

179. هنى حاجي بك، حمص / سوريا.

 

180. سانا فروقة، أركنساس / الولايات المتحدة الآميركية.

 

181. دلال شاكر، نيوجيرسي / الولايات المتحدة الآميركية.

 

182. زهير بشقوي، شيكاغو / الولايات المتحدة الآميركية.

 

183. سلوى شهنكري خواج، عمان / الأردن.

 

184. تامر ديشاك، كفر كما / إسرائيل.

 

185. علي اسحق حتًوقة، عضو اللجنة التنفيذية لمنظمة التحرير الفلسطينية / فلسطين.

 

186. مريان شويقوا، عمان / الأردن.

 

187. الدكتور أحمد شركس كتاو، كركوك / العراق.

 

188. سمير محمد قادر، كركوك / العراق.

 

189. محمد حسين علي، كركوك / العراق.

 

190. يلدرم محمد حسين، كركوك / العراق.

 

191. حسام علي عبدالله، كركوك / العراق.

 

192. إيمان علي عبدالله، كركوك / العراق.

 

193. آنا لوخفيتسكايا، تبليسي / جورجيا.

 

194. عرفان بايوقة، نيوجيرسي / الولايات المتحدة الأميركية.

 

195.  أسماء حاجي بك، حمص / سوريا.

 

196. عبدالله خوته، مرعش / تركيا.

 

197. بارينا خوته، مرعش / تركيا.

 

198. استيمر خوته، مرعش / تركيا.

 

199. تمارا خوته، مرعش / تركيا.

 

200. فرحان بلاناغبس، مرعش / تركيا.

 

201. رانيا بيرم، الولايات المتحدة الأميركية.

 

202. رائدة بيرم، الولايات المتحدة الأميركية.

 

203. نور محمود، سوريا.

 

204. محمد محمود، سوريا.

 

205. أنزور تسي، الولايات المتحدة الأميركية.

 

206. أصلان تسي، الولايات المتحدة الأميركية.

 

207. سيبسا تسي، الولايات المتحدة الأميركية.

 

208. سينا تسي، الولايات المتحدة الأميركية.

 

209. سامر غوجل، سوريا.

 

210. رامي غوجل، سوريا.

 

211. عماد خوران، عمان / الأردن.

 

212. عبدالسلام شاكوج، غراتس / النمسا.

 

213. دانيا شعبان، نيويورك / الولايات المتحدة الأميركية.

 

214. عوني ماهر، عمان / الأردن.

 

215. الدكتورة ريم بشقوي، فريزنو / الولايات المتحدة الأميركية.

 

216. رنيم دودوخ، عمان / الأردن.

 

217. سلطان دودوخ، عمان / الأردن.

 

218. حسين شابسوغ، عمان / الأردن.

 

219. عصام بشقوي، عمان / الأردن.

 

220. إحسان الياس خون، الإغتراب الشركسي.

 

221. مروان جلوقة، الزرقاء / الأردن.

 

222. عامر إبراهيم دودوخ، عمان / الأردن.

 

223. مراد أحمد قبرطاي، عمان / الأردن.

 

224. محمد ناصر دودوخ، عمان / الأردن.

 

225. دانيال محمد خمش، عمان / الأردن.

 

226. مارك مولا، أمستردام / هولندا.

 

227. منير شاكوج، أضنة / تركيا.

 

228. هارون ناتخو، كفر كما / إسرائيل.

 

229. منى خواج، كفر كما / إسرائيل.

 

230. أليسون ماكينزي، سياتل / الولايات المتحدة الأميركية.

 

231. أورهان هلمان، إسطنبول / تركيا.

 

232. تسي إلكر أوزكان، إسطنبول / تركيا.

 

233. أيشل أوكان هوشجيت، إسطنبول / تركيا.

 

234. ماميش متين أوزدمير، إسطنبول / تركيا.

 

235. ولبينوكا أونور يلدز، إسطنبول / تركيا.

 

236. هاكول فيدات إروغلو، إزمير / تركيا.

 

237. ممشي أوكان أصلان، اسكيشهر / تركيا.

 

238. تلهيوج مراد سيوك، دوزجه / تركيا.

 

239. جاجي عمر أوزدمير، أوكفيل / كندا.

 

240. فوفكو متين أكسوي، أزمير / تركيا.

 

241. يبجن سيدات ينسين، سكاريا / تركيا.

 

242. هوشت دكتور مصطفى إركول، سكاريا / تركيا.

 

243. شوشحا سلجوق أوزدن، إسطنبول / تركيا.

 

244. أيمن أزوقة، عمان / الأردن.

 

Bu haber toplam 8854 defa okundu.


Fıkrıye Gonenç

Nihayet bir adım atılıyor. Ne kadar sevindim bilemezsiniz. Bu dünyada herkesin derdi söyleniyor konuşuluyorda neden bizim başımıza gelen şöyle doğru dürüst yazılıp anlatılmaz diyordum.Nihayet bizde böyle ülkelerarası işler yapmaya başladık. Hem sevindim hem hüzünlendim:(

12 Aralık 2015 Cumartesi Saat 01:35
Semih Erbay

TBMM başvurmayı düşünüyor musunuz acaba?

Rusya Ermeni kartını çıkardı. Bence Türkiyede Çerkes soykırımı kartını piyasaya sürebilir. Zamanlama açısından doğru gibi.

10 Aralık 2015 Perşembe Saat 01:02
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net