Karakter boyutu :
Akio Kawato:Rusya İçin Asya, Batı’nın Alternatifi Değil

20 Ekim 2014 Pazartesi Saat 22:13

Akio Kawato, 16 Ekim 2014
Bazı Rus uzmanlar Batı’nın yaptırımları karşısında çıkış yolu arıyorlar ve Asya ile işbirliğinin artırılmasını öneriyorlar. Ama bu beklentiler yanılsamadan öteye geçmiyor.
Birincisi, Çin ve Japonya petrol ve doğal gazın çıkarılması için gerekli teknolojiye sahip değiller. Japonya gaz sıvılaştırma teknolojisinin tekelini elinde tutuyor ama bu başka bir şey. Çünkü yeni doğal gaz kaynakları bulunmazsa sıvılaştırma tesisleri bir işe yaramayacak. Çin Sibirya’dan petrol ve gaz çıkarılması için devasa avans ödemeler yapabilir ama Rusya’nın Asya’da uzun vadeli kredi verecek başka bir ülke bulması imkansız.
İkincisi, Sibirya ve Rusya Uzak Doğusu Doğu Asya ekonomisinin dinamik üyeleri olmayacak kadar güçsüzler. Avrupa Rusya’sında üretilen mamul ürünler Asya’ya taşınamsının maliyeti çok yüksek. Uralların doğusundaki doğal kaynakların çıkarılması para ve zaman gerektiriyor.

Akio Kawato:Eski diplomat ve blogcu
Rusya’nın Amerika ile yaşadığı gerilim içe kapanmasına ve yüzünü doğuya çevirmesine sebep oldu. Bu Rusya’nın küresel ekonomideki yerinin tehlikeye girmesi anlamına geliyor. Rus konvansiyel mantığının tersine, Amerika her zaman “koşullarını dayatmıyor” ; bir çok ülke Washington ile siyasal, ekonomik ve askeri ilişkilerinden fayda görüyor. Amerikan dolarısağlam ve evrensel olduğu için uluslararası para birimi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra inşa edilen küresel piyasa Japonya gibi ülkelerin hızla gelişmesini sağladı. Transpasifik Ortaklık (TPP) ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin şimdilik yavaşlamasının sebebi Japonya ve Avrupa’nın Amerikan baskısına karşı durmayı seçmeleri değil ; mesela Japonyaantlaşmaların Amerikan kongresinde değişikliğe uğrayacağı kaygısını taşıyor. Sanayileşmiş ülkeler serbest ticaretin kendi çıkarlarına olduğunu biliyorlar.
Ruble ve renminbi (Çin Halk Cumhuriyeti para birimi Yuan—ç.n.) uluslararası ticarette dar bir kapsamda kullanılıyorlar. Soğuk Savaş yıllarında sosyalist COMECON ülkeleri tarafından kullanılan “transfer edilebilir rubleyi” hatırlatıyorlar ; bu para birimi kağıt üzerinde vardı ama ticaretin gelişmesine katkısı olmuyordu.
Bazı Rus uzmanlar Almanya ve Japonya’nın Amerika karşısında “giderek bağımsızlaşan” politikalarına boş yere bel bağlamış durumdalar. Bu bağımsızlığın sınırları var. İki ülkenin de Amerika’nın kendilerini rahatlatan askeri gücüne sırtlarını çevirmeye niyeti yok.
Dolayısıyla Rusya için Batı’nın alternatifi yok. Rusya’nın temel ilkelere dönmesi gerekiyor : Moskova Ukrayna’da ortak bir yol bularak Batı ile uzlaşmak zorunda. Eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç mali kazanımlar ele etmek için Batı ile Rusya’yı karşı karşıya getirmek istedi ama muhalefetteki sağ unsurların beklenmedik yükselişi devrilmesine sebep oldu. “Orta yol” mesafe almak için en pragmatik yöntemdi ve hala da öyle : Rusya ve Ukrayna’da siyasal çerçeveleri zorla değiştirmeden kademeli reformu savunmak.
Rublenin değer kaybetmesi kamu gelirlerini artırdı. Rusya’nın yaptırımlara karşı ayakta kalabileceğine dair sahte bir özgüven oluştu. Bu yolun tutulması tırmanan enflasyonla umutsuz bir yarışa girmek anlamına geliyor. Rusya’nın gerçeklerle yüzleşme ve Asya’da hayali cennet rüyası görmekten vazgeçme zamanıdır.
Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel
Cherkessia.net, 20 Ekim 2014
****
For Russia, Asia Is No Substitute for the West
Akio Kawato , October 16, 2014
Facing Western sanctions, some Russian pundits are rushing to find an easy way out through increased cooperation with Asia. But their expectations are built on an illusion.
Firstly, neither China nor Japan possesses the technology needed for exploitation of non-conventional oil and natural gas. Japan has a monopoly on gas liquefaction technology, but that is another matter, because, if new sources of natural gas are not developed, liquefaction plants will be of no use. China may be able to provide huge advance payments for oil and gas from Siberia, but Russia will not be able to find any other suppliers of long-term credit in Asia.
Secondly, Siberia and the Russian Far East are too economically feeble to become a dynamic member of the East Asian economy. Industrial products made in European Russia face high transportation costs en route to Asia, and the natural resource wealth to the east of the Urals needs money and time to be further developed.
Tensions with the United States have led Russia to look inwards and eastwards, imperiling its own position in the global economy. Contrary to Russian conventional wisdom, the United States does not always “impose its terms” on other countries; many countries benefit politically, economically, and militarily from their relations with Washington. The U.S. dollar remains the international reserve currency because it is the most reliable, universal, and convenient currency for business. The global free market that arose after World War II has given countries like Japan the opportunity to achieve rapid growth. Negotiations over the TPP (Transpacific Partnership) and the TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) are stalled for now, but not because Japan and Europe have chosen to stand up to U.S. pressure; Japan, for example, is simply unsure whether the agreements will be ratified by the U.S. Congress without amendments. Otherwise, the industrially developed countries see serious advantages to promote free trade.
The ruble and the renminbi are used in international transactions, but only on a limited scale as mere accounting units in bilateral payments. In this way, they remind us of the “transferable ruble” used by the socialist “COMECON” countries during the Cold War; the currency existed on paper but did not contribute to an expansion of trade.
Some Russian pundits lay vain hope on the “increasingly independent” policies of Germany and Japan in relation to the United States. However, this independence has its own limits. Neither country intends to discard its cozy “dependence” on U.S. military might.
Therefore, nothing can replace the West for Russia. The best way out for Russia is to go back to the basics: Moscow must reconcile with the West by finding a modus vivendi in Ukraine. Former Ukrainian President Viktor Yanukovych played the West and Russia against one another to gain financial assistance, but was overthrown by the unexpected rise of the rightist elements of the opposition. The “middle way” would have been and continues to be the most pragmatic way forward: to promote gradual reforms in both Russia and Ukraine without attempts to forcibly change the political framework of either country.
The devaluation of the ruble has inflated Russian state revenues, creating a false sense of confidence that Russia can outlast the storm of western sanctions. But such a course will mean a desperate race with growing inflation. It is time for Russia to come to terms with reality and stop dreaming about a Shangri-La in Asia.
Akio Kawato
Writer
Bu haber toplam 2272 defa okundu.
Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.