


Bu isimlerden biri öldürülmüş muhalif İnguş insan hakları savunucusu Makşarip Auşev oldu.
Amerikan Devlet Departmanı açıklamasında; “Bağımsız Ingushetia.org internet sitesi sahibi Makşarip Auşev, gazeteciler ve insan hakları savunucuları için ölümcül tehlikeli bir ortamda cesurca, kendisinden önceki site sahibinin öldürüldüğünüde bilerek, insan kaçırılmalarının, işkence ve öldürülmelerinin, Kuzey Kafkasya’daki diğer insan hakları ihlallerinin üzerlerine gitti” dendi.
İkinci ödülü ise Amerika’nın Ermenistan Büyükelçisi ‘İnsan Hakları Diplomasisi’ için Meri Yovanoviç alacak.
Makşarip Auşev, 25 Ekimde Nalçik’te arabasında otomotik Kalaşnikov marka silahla öldürülmüştü. Yanında bulunan kuzeni tek şahit olan Tavzela Dzeytova adlı kadında, kaldırıldığı hastanede 6 Aralıkta ölmüştü.
Makşarip Auşev, 31 Ağustos 2008’de öldürülen Muhammed Yevloyev’in mücadele arkadaşı ve muhalif Ingusetia.org internet sitesinin sahibiydi.
11 Aralık 2009
Cherkessia.net